VERONICA MARS COMPLETE COLLECTION ****

VERONICA MARS, nog steeds een van de beste tienerseries van het laatste decennium.

De Amerikaanse tienerdetectiveserie Veronica Mars heeft een primeur beet: het wordt de eerste reeks die dankzij de financiële bijdrage van de fans een vervolg krijgt in de cinema.

(Warner Home Video)

Dertig dagen. Die termijn hadden Rob Thomas en Kristen Bell, respectievelijk bedenker van en hoofdrolspeelster in de tienerdramareeks Veronica Mars, zich gesteld toen ze via Kickstarter, de crowdfunding-site voor creatieve projecten, een inzamelingsactie opstartten. Thomas en Bell wilden graag de serie, die in 2007 na drie seizoenen voortijdig werd stopgezet, een waardig einde geven in de bioscoop, maar omdat ze het nodige geld niet konden bijeenschrapen, vroegen ze aan de fans van toen of zij een bijdrage zouden willen storten. De actie begon op 13 maart en als na één maand twee miljoen dollar was gestort, kon het licht op groen.

Elf uur. Zo lang heeft het uiteindelijk maar geduurd vooraleer het benodigde startkapitaal was ingezameld. Na nauwelijks een halve dag hadden al genoeg fans geld overgeschreven, en een week na het begin van de actie stond de teller al op bijna vier miljoen dollar. Het zegt iets over de genegenheid waarmee fans terugdenken aan een reeks die tenslotte al bijna zes jaar in het verleden ligt, en de leemte die nog altijd op televisie bestaat sinds Veronica Mars werd beëindigd.

De film zou begin volgend jaar in de zalen moeten komen – net op tijd om de tiende verjaardag te vieren – wat iedereen die nog geen lid is van de fanclub voldoende tijd geeft om de reeks te leren kennen, met behulp van de verzamelbox die eind vorig jaar op de markt is gekomen. En dat zou u eigenlijk wel eens moeten doen: Veronica Mars mag dan niet evenveel aandacht hebben gekregen als de grote titels, om te tonen hoe superieur Amerikaanse tv de afgelopen tien jaar geworden is, kun je eigenlijk net zo goed deze serie opzetten als de klassiekers uit de HBO-catalogus.

Niet dat Veronica Mars even sterk is als The Wire of The Sopranos – uiteraard niet – maar de reeks is ook gemaakt voor een ander, jonger publiek: het hoofdpersonage is een tienermeisje dat haar weg zoekt in de jungle van de middelbare school, en in haar vrije tijd ook samen met haar alleenstaande vader een detectivebureau runt. Ze lost zaken op voor haar vrienden uit de klas, maar ook drama’s uit haar eigen leven, zoals de mysterieuze moord op haar vriendin of de aanranding die ze heeft meegemaakt tijdens een feest. Het resultaat was een serie die drie seizoenen lang vrolijk tussen de genres walste – van highschoolcomedy over filmnoirhommage tot familiedrama – maar altijd wel met perfect geschreven dialogen, warme personages en zeer goede verhalen. Een van de beste tienerseries uit de voorbije tien jaar, zo niet de beste.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content