en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1 EVENTS Wiels Kunstencentrum – openingsweekend

24 tot 28/5

Met het Wiels Kunstencentrum krijgt de prachtige art-decobrouwerij van Adrien Blomme eindelijk een nieuwe bestemming, en Brussel een cultuurcentrum een hoofdstad waardig. Tussen de oorspronkelijke bierkuipen van dit pareltje van functionele modernistische architectuur kan je je vanaf nu laven aan hedendaagse kunst.

www.wiels.org

2 FILM Humphrey Bogart

Tot 28/6, Flagey, Brussel

Een halve eeuw geleden sprak Humphrey Bogart op zijn sterfbed de legendarische woorden ‘I never should have switched from scotch to martinis’. Een eerbetoon aan Hollywoods beruchtste drinker/roker/rokkenjager, met films als Casablanca (foto), The Maltese Falcon en The Treasure of the Sierra Madre.

www.flagey.be

3 FESTIVAL City Villages

24-26/5, WCC Zuiderpershuis, Antwerpen

City Villages haalt drie dagen lang de beste stadsmuziek naar Antwerpen. Op het programma staan onder meer merengue van Joaquin Diaz, Afrikaanse ritmes van de Congolese Les Bantous de la Capitale en meer muzikale verscheidenheid van Vanishing Pictures Emerge nr 4.

www.zuiderpershuis.be

4 ARCHITECTUUR Santiago Calatrava. Complete Works 1979-2007

Nu uit, Taschen

Van het TGV-station in Luik over het hangend zwembad in Zürich tot zijn plan voor het hoogste gebouw in de VS, de Chicago Spire Tower: als één hedendaags Europees architect de labels vernieuwend, elegant en indrukwekkend verdient, dan wel Santiago Calatrava. Complete Works toont de schitterende bouwwerken die de Spanjaard tussen 1979 en 2007 tekende.

www.taschen.com

5 JAZZ Brussels Jazz Marathon

25-27/5, Grote Markt en 55 andere swingende plekken

De coolste clubs en mooiste pleinen van Brussel zijn weer drie dagen lang het decor van een jazzmarathon. Test je swing- en uithoudingsvermogen met meer dan 125 gratis concerten van meer dan 400 artiesten.

www.brusselsjazzmarathon.be

6 FOTOGRAFIE La Vie Nouvelle. Lise Sarfati

25/5 tot 8/7, FOAM, Amsterdam

De Franse fotografe Lise Sarfati ging in steden als Austin, LA en New Orleans op zoek naar de toekomst van Amerika. Die bleek in slaapkamers, tuinen en keukens met drempelvrees voor de volwassenheid te worstelen. In La Vie Nouvelle onthullen de jongeren hun evenwichtsoefening op de grens van goed en kwaad, geluk en droefheid, onschuld en verdorvenheid, fantasie en werkelijkheid. (Foto: Mark#41, 2003 Hollywood, CA)

www.foam.nl

7 PODIUM La Didone. The Wooster Group

19-25/5, Kaaitheater, Brussel

Met La Didone waagt de New Yorkse Wooster Group zich voor het eerst aan opera, en met-een gooit ze alle regels overboord. Vergilius’ tragische epos wordt met behulp van elektronische muziek en gecrashte ruimteschepen uit de cultfilm Planet of the Vampires omgevormd tot een synergie van hoofse romantiek en sciencefiction.

www.kaaitheater.be

8 CONCERT Beyoncé

19/5, Sportpaleis, Antwerpen

Dreamgirl Beyoncé komt in het Sportpaleis live demonstreren dat die vergelijkingen met Diana Ross niet geheel uit de lucht gegrepen zijn. De betere déjà-vuervaring.

www.sportpaleis.be

9 POËZIE Koningsblauw

22/5, Vooruit, Gent

Tien jaar geleden ruilde Herman De Coninck het tijdelijke voor het eeuwige. Koningsblauw viert die trieste verjaardag met een poëzieavond vol literaire prominenten. Onder meer Leonard Nolens, Kristien Hemmerechts en Charles Ducal lezen voor uit eigen werk en uit het onsterfelijke oeuvre van Vlaanderens favoriete dichter.

www.vooruit.be

10 CONCERT OMD

22/5, AB, Brussel

De originele leden van het legendarische synthpopcombo Orches-tral Manoeuvres in the Dark staan voor het eerst sinds 1989 weer samen op een podium en daarbij hangt Electricity in de lucht. Met Joan Of Arc en Enola Gay flitsen ze je zo terug naar de eighties. OMD speelt volgende maand ook op TW Classic én hun klassieker Architecture And Morality wordt opnieuw uitgebracht op cd en dvd.

www.abconcerts.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content