Vennebos

HUYGHE: Ah, Vennebos. De redactie van ’t Is gebeurd moet zowat de grootste fans van die reeks tellen die er rondlopen. Jelle Gordyn, onze regisseur, heeft alle 115 afleveringen bekeken en houdt er de Wikipedia-pagina van bij. We ijveren er bij de eindredactie ook al even voor dat Vennebos een vaste rubriek wordt. Vooralsnog zonder succes. Onbegrijpelijk.

TV1 had Thuis, VTM had Familie, VT4 had Vennebos. Of toch één jaar lang. En met net iets minder budget dan de concurrentie om decors te bouwen, takes opnieuw te doen en – ik zeg maar wat – scenaristen te betalen. Het resultaat is dan ook het beste stukje tv dat ooit gemaakt is. En dat is niet alleen mijn mening: als we er een fragment van tonen in ’t Is gebeurd, merk je dat we daar het meeste reactie op krijgen. Vennebos is pure cult.

Als ik één aflevering mag aanraden, is dat nummer 17 – terug te vinden op YouTube. Rond minuut 25 zit er een fragment dat zich in een klas afspeelt – 6MWB voor de kenners. De leraar heeft het over Woodstock en de hippie-idealen. Waarna, zonder dat iemand erop aanstuurt, een van de leerlingen begint te rappen. ‘We got the power, got the flower, got the people of Vennebos.’ De rest van de klas valt in; ook de leraar doet mee. Dat is op zich al vreemd. Nog vreemder is dat ze dat blijven volhouden. Twee minuten lang. Het állerbeste is dat er vervolgens naar een andere scène wordt geknipt, om twee minuten later opnieuw naar de klas terug te keren. Waar ze nog altijd gezamenlijk aan het rappen zijn. Ik kan niet goed uitleggen waarom, maar ik was sprakeloos toen ze me dat voor het eerst lieten zien. Vennebos is uniek.

Lowbudgetversie van Thuis.

Jaren 1997-1998

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content