Luhrmanns flamboyante epos is dan misschien de grootste film waarin de geschiedenis en geografie van Australië centraal staan, het is zeker niet de eerste. Tien klassiekers from down under.

The Sundowners – Fred Zinneman, 1960

Hollywood ontdekt Australië met dit in New South Wales gedraaide familiedrama over nomadische schaapherders, met Robert Mitchum en Deborah Kerr als romantische leads.

Ned Kelly – Tony Richardson, 1970

Biografische outbackwestern met Mick Jagger in de rol van Ned Kelly, Australiës meest beruchte struikrover annex volksheld die in 1880 aan de galg eindigde.

Walkabout – Nicolas Roeg, 1970

Intrigerende, intens picturale heimatfabel over twee Engelse kids die alleen in de outback belanden en daar kennismaken met de Aboriginalcultuur.

Picnic at Hanging Rock – Peter Weir, 1975

Peter Weir prikt de Australische cinema op de kaart met dit sfeervolle mysterie over schoolmeisjes die tijdens een uitstapje anno 1900 plots spoorloos in de outback verdwijnen.

Newsfront – Philip Noyce, 1978

Opmerkelijke kroniek over de geschiedenis van Australië tussen 1948 en 1955 aan de hand van de belevenissen van twee concurrerende journaalploegen. Een mix van archiefbeelden en nagespeelde scènes waarin persoonlijke, sociale en politieke drama’s de revue passeren.

The Chant of Jimmie Blacksmith – Fred Scepisi, 1978

Actie-epos over Australiës onverteerde koloniale conflicten. De titelheld is een door methodisten grootgebrachte Aboriginal die tussen twee culturen geklemd zit.

Mad Max – George Miller, 1979

Hyperkinetische actiethriller met Mel Gibson als de wraakzuchtige politieman die in een guerrillaoorlog belandt. De outback geldt hier als postapocalyptische woestenij.

Crocodile Dundee – Peter Faiman, 1986

Knudde, transculturele farce over een stoere krokodillenjager die van Walkabout Creek naar New York wordt gehaald. De prent werd wel een dikke hit en maakte van Australië plotsklaps een toeristische hotspot.

The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert – Stephan Elliot, 1994

Campy komedie over drie dragqueens die met hun busje door de outback van Sydney naar Alice Springs trekken, met The Vil-lage People, ABBA en Gloria Gaynor op volume elf.

Ten Canoes – Rolf de Heer, 2006

De eerste langspeler die volledig in de taal van de Aboriginals werd gedraaid, is deze semikomische en semiantropologische tranche de vie over een krijger uit Arnhem Land in het uiterste noorden van Australië.

Zie ook reisreportage Australië in Weekend Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content