VAN MORRISON

MOONDANCE. 'Een classic', en dat zegt hij zelf. © © ESTATE OF DAVID GAHR
Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

WAT?

Van Morrison had zijn klassiekers Astral Weeks en Moondance wellicht nooit kunnen maken als ene Bert Berns op oudjaar 1967 niet was bezweken aan een hartaanval. Dat zit zo. Bert Berns is de man achter sixtieshits als Twist and Shout en Piece of My Heart en hij hielp ook Van the Man aan zijn eerste successen; eerst met Them – hij schreef Here Comes the Night – en daarna ook solo – hij producete Brown Eyed Girl. Maar Van Morrison voelde zich artistiek beknot door de machtige producer en moest lijdzaam toezien hoe een terloopse studiosessie tegen zijn wil werd uitgebracht als zijn officiële solodebuut. Tot Berns ‘m eind ’67 piepte en Van Morrison werd bevrijd van zijn contractuele verplichtingen. Een klein jaar later was er het folky en très melancholische Astral Weeks, nog een dik jaar later het jazzy en meer opgewekte Moondance. Zelf noemde Morrison Moondance zonder een spatje schaamrood op de wangen een classic, ‘omdat ik dingen bij elkaar heb gebracht die niemand ooit eerder bij elkaar had gebracht’. En hij heeft een punt: zelden hebben folkrocksongs zo soulvol geklonken als And It Stoned Me of Into the Mystic, en zelden hebben jazzcomposities zo aanstekelijk geswingd als Come Running en Moondance.

GEPREZEN OF VERGUISD?

De plaat werd ingehaald als een instantclassic waarmee Van Morrison zich verzekerde van een ereplaats in het pantheon van de rock-‘n-roll. Rolling Stone achtte Moondance zelfs zó belangrijk dat ze er werd besproken in een gezamenlijke recensie van sterreporters Greil Marcus en Lester Bangs, en nog een ándere recensent schatte de plaat even hoog in als de Zesde Symfonie van Beethoven.

EN VANDAAG?

Anno 2013 mag Van Morrison vooral bekendstaan als een grumpy old man die tijdens festivaloptredens de tap laat afsluiten – hij werd er drie jaar geleden nog om uitgejouwd op Blues Peer – maar klassiekers als Moondance en Astral Weeks hebben de voorbije decennia alleen maar aan prestige gewonnen. De kwalitatief indrukwekkende outtakes en alternate takes op de nieuwe, geheel geremasterde reissue bewijzen bovendien dat Van Morrison behoorlijk on a roll was in die dagen.

CUI BONO?

Van Morrison is de muzikale voorvader van Keltische troubadours als Luka Bloom en David Gray, hij inspireerde Elvis Costello, Jeff Buckley en The Waterboys, hij schreef een hit voor Clouseau – Heb ik ooit gezegd – en in schrille tegenstelling tot zijn landgenoten U2 is de Ierse belastingbetaler van zíjn succes wél beter geworden.

VAN MORRISON ****

Moondance – expanded edition

Singer-songwriter

Warner

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content