1. FILM

Brico Film Days

28/9 tot 30/9, in bijna alle Belgische bioscopen

Drie dagen topfilms voor drie euro, met avant-premières van onder meer Burn After Reading, de jongste worp van de Coen Brothers, Paul W.S. Andersons Death Race, Hellboy II en Ben Stillers Tropic Thunder. Geen reden dus om deze week níét naar de bioscoop te gaan.

filmdays.be

2. CONCERT

American Music Club

1/10, Handelsbeurs, Gent

Schoon volk als Coldplay, REM, Pearl Jam en Radiohead zijn het er al langer over eens: American Music Club is een fantastische band. Niet dat u hen op hun woord moet geloven: aanstaande woensdag in de Handelsbeurs oordeelt u gewoon zélf.

handelsbeurs.be

3. CONCERT

Einstein on the Beach

1/10, Flagey, Studio 4, Brussel

Vijf uur zonder pauze, zonder echte tekst en zonder lineair verhaal, dát is Einstein on the Beach. Om Philip Glass’ meesterlijke opera net iets verteerbaarder te maken, brengen het Camp d’Action en Collegium Vocale een selectie hoogtepunten. Minimalisme in al zijn grootsheid.

flagey.be

4. FOTOGRAFIE

Behind Walls

Tot 26/10, Fries Museum, Leeuwarden

Twintig jaar na de val van de muur redt het Fries Museum de anonieme foto’s van achter het IJzeren Gordijn van de vergetelheid. Denk aan: reclamefoto’s van producten die niet te koop waren, fotoreportages over Poolse missverkiezingen en trotse portretten van ‘De werknemer van de maand’. Foto: Videoton. TV, 1968.

friesmuseum.nl

5. EXPO

Caspar David Friedrich

Tot 18/1/09, Hermitage, Amsterdam

De Romantiek zag er nooit romantischer uit dan in de schilderijen van Caspar David Friedrich, niet toevallig een persoonlijke vriend van Goethe. Liefhebbers van Sehnsucht kunnen hun weltschmerzig hartje ophalen.

Foto: Zonsondergang (broers), ca. 1835

hermitage.nl

6. FILM

Doornroosje

28/9, Bozar, Brussel

Er was eens, héél lang geleden, een tijd dat sprookjes nog in 2D waren. Bozar bewijst dat de magie van Disneys Doornroosje een halve eeuw na datum overeind blijft. Benieuwd of Shrek The Third en Toy Story II het even lang kunnen rekken.

bozar.be

7. FILM

Chris Marker

1/10 tot 29/10, MuHKA Media, Antwerpen

‘De bekendste auteur van onbekende films’, noemde Marker zichzelf. Om daar verandering in te brengen én naar aanleiding van zijn fotoboek Staring Back brengt het MuHKA een retrospectieve en een expo rond de regisseur van de magistrale kortfilm La Jetée (foto) – u misschien beter bekend als inspiratie voor Gilliams Twelve Monkeys.

muhka.be/film

8. CONCERT

Under Byen

2/10, AB, Brussel

Het 8-koppige Under Byen – spreek uit ‘oen na buun’ – werd door Rolling Stone-journalist David Fricke ingeleid als ‘de beste band van Denemarken,en waarschijnlijk van de hele wereld’. Verplichte kost voor fans van Björk en Sigur Rós.

abconcerts.be

9. Expo

Van Gogh,Peintures dessinées

Tot 8/12, Albertina, Wenen

Honderdzeventig meesterwerken van ‘De Man Die Zijn Oor Afsneed’ in de grootste retrospectieve van Van Gogh in twintig jaar. Meer moet dat niet zijn.

albertina.at

10. Expo

Mark Rothko

26/9 tot 1/2/09, Tate Modern, Londen

‘Kijk, het is mijn ellende dat ik dit soort schilderijen moet maken, het is uw ellende dat u ervan moet houden, en de prijs van uw ellende is 1350 dollar’, aldus een olijke Mark Rothko – jawel, die met zijn gekleurde rechthoeken – tegen zijn kunsthandelaar. Nu in het Tate Modern: al zijn ellende in één keer, voor slechts £12,50.Foto: Mural for End Wall, 1959

tate.org.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content