Jaarlijks reikt het VIZO (Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen) de Prijzen Henry Van de Velde uit, vier onderscheidingen als waardering voor hen die met hun creaties de vormgeving een grotere uitstraling hebben gegeven.Dit jaar krijgt het duo Quize en Milan zowel de prijs voor het ‘Jong Talent’ als voor het ‘Beste Product’. …

Galerie Vizo, Kanselarijstraat 19, Brussel, t/m 10 november Tel: 02 / 227.49.05 www.vizo.be

Jaarlijks reikt het VIZO (Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen) de Prijzen Henry Van de Velde uit, vier onderscheidingen als waardering voor hen die met hun creaties de vormgeving een grotere uitstraling hebben gegeven.

Dit jaar krijgt het duo Quize en Milan zowel de prijs voor het ‘Jong Talent’ als voor het ‘Beste Product’. Hun ontwerpen bezitten een jeugdig karakter, in hun niet-gecompliceerde vormgeving gebruiken ze vaak polyurethaanschuim. De prijs voor het bedrijf is ditmaal voor Extremis, een producent van een interessante collectie tuinmeubelen. De ronde tuintafel Gargantua werd een groot succes, ook in het buitenland. Het is een goed voorbeeld van productontwikkeling met een economische return.

De onderscheiding voor een loopbaan is voor het duo Paul ibens & Claire Bataille, twee interieurarchitecten die al 25 jaar samenwerken. Hun recentste realisatie is het Internationaal Perscentrum in Brussel. Naast hun groot oeuvre als interieurontwerpers tekenden zij veel meubelen en een aantal gebruiksvoorwerpen. Hun bank Bench en de bijbehorende tafel, geproduceerd door Appart, kreeg dit jaar een onderscheiding in New York. Deze houten zitbank sluit aan bij het archetype van dit meubeltype. Voor het befaamde bedrijf Val-Saint-Lambert ontwierpen Ibens en Bataille de glazen Palladio en voor het huis Wiskemann tekende het duo een zilveren bestek. Ongetwijfeld het meest succesvolle ontwerp is de H²O-bureautafel voor het bedrijf Bulo, tevens een goed commercieel exportproduct. Zowel in hun interieurs en winkelruimtes als in hun kleine ontwerpen tonen Bataille & ibens hun vakmanschap en hun gevoel voor de juiste verhoudingen. Hun vormgeving bezit een beheerste lijnvoering, een zoektocht naar een edele eenvoud. Wat nog iets anders is dan een schraal minimalisme.

In de galerie van het Vizo, gelegen nabij de kathedraal Sint-Goedele, is deze selectie te zien, gelijktijdig met interieurobjecten van Lydia Kümel. Marc Dubois

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content