De laatste film van Tom Cruise begint stilaan dezelfde weg op te gaan als de hele carrière van de acteur de laatste jaren.

‘I’m like King Midas in reverse. Everything I touch turns to shit.’ De klaagzang van Tony Soprano moet Tom Cruise stilaan vertrouwd in de oren klinken. Sinds hij enkele jaren geleden in de Oprah Winfrey Show stuiterend op de sofa zijn liefde voor Katie Holmes uitschreeuwde, wordt hij steeds vaker opgevoerd als een halvegare en minder en minder als een filmster. De tabloidverhalen over zijn huwelijk en vaderschap, de bizarre rekruteringsvideo’s voor Scientology, ze krijgen allemaal meer aandacht dan zijn laatste films.

Wat Valkyrie betreft, kan Cruise niet klagen over de aandacht, al gaat het in dat geval eerder om leedvermaak. Van bij het begin lijkt het project immers tot mislukken gedoemd, net zoals de aanslag waar de film om draait. Valkyrie is een actiedrama over het complot tegen Adolf Hitler in de zomer van 1944. Enkele officieren onder leiding van kolonel Claus van Stauffenberg (gespeeld door Cruise) zagen hoe hun leider hun land steeds dichter bij de afgrond bracht, en besloten om hem te proberen uit te schakelen. Hun stoutmoedige plan – dat als codenaam ‘Valkyrie’ meekreeg – werd op 20 juli uitgevoerd, toen er een bom tot ontploffing werd gebracht tijdens een vergadering van Hitler en belangrijke officieren. Maar als bij wonder overleefde de dictator de aanslag, en de samenzweerders werden in de daaropvolgende dagen aangehouden en geëxecuteerd. Cruise die een film maakt over een gevoelig onderwerp uit de Duitse geschiedenis, het was om problemen vragen. Als Scientology ergens onder vuur ligt, is het wel bij onze buren en de Duitse regering weigerde dan ook de crew te laten filmen op militaire sites. De acteur kreeg bovendien kritiek van de familie van kolonel Claus von Stauffenberg.

Toen enkele maanden geleden een eerste trailer van Valkyrie op internet werd losgelaten, steeg overal hoongelach op (een Duits accent gaat Cruise echt niet af) en werden meteen een resem parodieën gemaakt. Maar ondertussen is duidelijk dat ook de filmstudio er geen vertrouwen meer in heeft. Eerst werd de release uitgesteld van de zeer lucratieve zomer naar dit najaar, omdat de film dan meer kans zou maken op een Oscar. Maar onlangs werd bekend dat Valkyrie pas in februari van volgend jaar uitkomt, veel te laat dus voor alle belangrijke prijsuitreikingen. De prent lijkt met andere woorden nu al gedoemd, tenzij de producers nog op het idee komen de titel te veranderen naar Mission: Impossible 4.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content