Het ontbreekt Unbreakable, waarin Bruce Willis een bewakingsagent speelt die _ tot zijn grote ontsteltenis _ ontdekt dat hij een superheld is, zeker niet aan memorabele momenten. …

Film: **** Extra’s: *** (Touchstone Home Video)

Het ontbreekt Unbreakable, waarin Bruce Willis een bewakingsagent speelt die _ tot zijn grote ontsteltenis _ ontdekt dat hij een superheld is, zeker niet aan memorabele momenten. Het treinongeval, of Willis die in het station contact maakt met de massa pendelaars: het zijn maar enkele van de vele scènes die je op deze dvd met plezier herhaaldelijk bekijkt, zo hypnotiserend is de uitgekiende mise-en-scène _ liefst gevat in zo lang mogelijk aangehouden shots _ van scenarist-regisseur M. Night Shyamalan ( The Sixth Sense). De geschrapte scènes (goed voor bijna een half uur) die aan de dvd zijn toegevoegd, tonen hoe Shyamalan tijdens de montage van zijn hart een steen moest maken. Vaak zie je aan ‘ deleted scenes‘ maar al te goed waarom ze moesten sneuvelen. Echter niet bij Unbreakable: het verwijderde materiaal kan gerust concurreren met de sterkste momenten uit de film. In het bijzonder de flashback uit de kinderjaren van de zonderlinge Elijah Price (Samuel L. Jackson), waar hij als kleine jongen op de kermis op een draaimolen gaat zitten die voor zijn zeldzame beenderziekte levensgevaarlijk blijkt.

Shyamalans introductie bij elke geschrapte scène is een beknopte filmcursus. Het ontbreekt niet aan redenen om er de schaar in te zetten: de scène helpt het verhaal niet vooruit, is emotioneel te fel, vormt een stijlbreuk met de rest van de film. Een betere illustratie van het eerste gebod in de montagekamer _ ‘ kill your darlings‘ _ is moeilijk denkbaar.

In de korte making of (13 minuten) wordt dieper ingegaan op enkele stijlkenmerken van de film, zoals Shyamalans gebruik van spiegelbeelden, symmetrie en een hoogst gecontroleerd kleurpalet. De Amerikaanse (Regio 1) editie bevat nog een aantal extra’s die hier ontbreken: interview met schrijver Michael Chabon en illustrator Alex Ross over comics en superhelden, en een naar verluidt hilarische home movie die Shyamalan als tiener draaide.

Dvd: X-Files Seasin 3 Box (Fox) van Chris Carter. Keizer Kuzo (Walt Disney) van Mark Dindal. Lord of the Rings (Warner) van Ralph Bakshi. Akira (A-Video) van Katsuhiro Otomo. Mike Leigh Box (Secrets & Lies, Career Girls, Topsy Turvy (A-Video). Paul T. Anderson Box (Magnolia, Hard Eight, Boogie Nights (A-Video). Intimacy (A-Video) van Patrice Chereau. La Dolce ita} (DFW) van Federico Fellini. Caligula (DFW) van Tinto Brass.

Het volproppen van de dvd met extra’s heeft ook nadelen: omdat er flink wordt geknaagd aan de beschikbare ruimte op het schijfje, kan dit ten koste gaan van de digitalisering van de film zelf. Voor de consument die minder om het bonusmateriaal geeft, maar wel flink heeft geïnvesteerd in zijn ‘huisbioscoop’ lanceert Columbia TriStar nu een nieuwe reeks van Superbit dvd’s die de extra’s laten varen zodat er minder op het schijfje moet worden gecomprimeerd, wat een hogere ‘ bit rate‘ oplevert, waardoor de kwaliteit van beeld en geluid nog wordt opgedreven. Eind januari 2002 verschijnen bij ons de eerste Superbit dvd’s: Crouching Tiger, Hidden Dragon; The Fifth Element; Desperado; Johnny Mnemonic.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content