UMESH POP-UP TEEVEE

UMESH VANGAVER: 'Dit is geen mockumentary. Deze keer ben ik mezelf.'

Dinsdag 26/4, 20.40, één

Umesh Vangaver: ‘Mijn missie: met vallen en opstaan leren hoe je tv maakt. En de kijker gaat supporteren.’

‘Niet televisietje spelen, maar televisietje maken’, zo omschrijft Umesh Vangaver, u bekend als Haldis uit De bikerboys, Umesh Pop-Up Teevee, zijn nieuwe humoristische reportagemagazine, waarin hij in zijn busje stapt en zich aan de meest uiteenlopende televisiegenres waagt, in de hoop uit te groeien tot dé ster aan het Vlaamse tv-firmament. ‘De verkleinvorm in televisietje benadrukt de underdogpositie waarmee ik aan mijn missie begin. Oké, ik heb wel zeven jaar ervaring als redacteur bij productiehuis deMensen, maar het is de eerste keer dat ik een programma zo moet dragen. En ik wil bijleren: ik stap in mijn gepersonaliseerde zendwagen, ga nieuws sprokkelen en bezoek enkele oude rotten die al tientallen jaren in het vak zitten. Zo gaat Bart De Pauw – het programma is ook zijn idee – me leren hoe ik het perfecte straatinterview moet afnemen. Tom Waes toont me hoe je avonturentelevisie maakt. Maaike Cafmeyer geeft me een acteercursus en stoomt me klaar voor een belangrijke auditie.’ U kunt het zich al voorstellen dat dat bij iemand die als koning kluns Haldis bekend werd niet altijd even gesmeerd loopt.

UMESH VANGAVER: Dat is zo. Maar in Umesh Pop-up Teevee ben ik wel mezelf. Het programmais geen parodie of mockumentary. Vandaar televisietje maken, niet spelen. Want niet alleen de reacties van de mensen die ik af en toe op straat moest interviewen zijn echt, mijn reacties zijn dat ook. Soms wist ik niet eens wat mijn vertrouwde redactieteam voor de volgende draaidag gepland had. En dan moest ik bijvoorbeeld plots vijf typetjes spelen die in een soapzouden kunnen passen, maar er natuurlijk extra los over zijn. Zie je, we raken zo wel het feit aan dat soappersonages fictief zijn en ver van de gewone mens staan. Maar de humor schuilt vooral in mijn onkunde.

Ben je dan toch niet opnieuw een béétje Haldis?

VANGAVER: In Haldis zat veel van mezelf. Ik ben van nature verlegen, laat vaker iets uit mijn handen vallen dan de meeste mensen en ben de slechtst mogelijke danser. Mijn motoriek is simpelweg raar. Dus dat komt automatisch wel terug in Umesh Pop-Up Teevee. Alle opnames waarin ik veel moest bewegen terwijl ik al sprekend de camera moest opzoeken, waren extreem moeilijk. Maar iedereen die zo’n nieuwe dingen probeert, gaat waarschijnlijk dezelfde fouten maken. Het is écht niet makkelijk. Veel mensen gaan, net als ik dat was, verbaasd zijn over hoeveel moeite een deftig tv-stukje van amper tien minuten kost. Tegelijkertijd zullen ze zich herkennen in mijn underdog-wil-bijlerenverhaal. En de kijker zal voor mij supporteren terwijl ik gaandeweg een betere televisiemaker word.’

SEBASTIAN ROTH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content