UITMELKWEG

LUKE PASQUALINO als de jonge Adama, een even irritant opdondertje als Tom Cruise in Top Gun.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Bijna vijf jaar na het einde van Battlestar Galactica komt de tv-film Blood and Chrome uit. Enkel voor mensen die heel veel moeite hebben om afscheid te nemen.

In zijn erg interessante boek The Revolution Was Televised beschrijft de Amerikaanse tv-criticus Alan Sepinwall hoezeer het tv-drama het afgelopen decennium geëvolueerd is aan de hand van twaalf baanbrekende reeksen. Zoals – uiteraard – The Sopranos, of The Wire en Mad Men. Maar ook Battlestar Galactica, de sf-soap gebaseerd op de gelijknamige tv-reeks uit de jaren zeventig, kreeg een plaats, omdat de serie op zo’n intelligente manier commentaar gaf op de wereld na de aanslagen van 9/11 en op de war on terror van de regering-Bush. Via een omweg natuurlijk, aan de hand van het verhaal over hoe de mensheid bijna uitgeroeid wordt door de Cylons – robotten die ooit door mensen zijn gemaakt – en over hoe enkele overlevenden moeten terugvechten.

Voor de kleine Amerikaanse sf-zender SyFy was Battlestar Galactica niet de populairste reeks ooit maar wel zeker de meest prestigieuze en bejubelde. Misschien daarom dat men zoveel moeite heeft er afscheid van te nemen. Sinds in 2009 de finale werd uitgezonden, was er al de tv-film The Plan en de prequelreeks Caprica, die uiteindelijk maar één seizoen zou meegaan, en nu komt dus Blood and Chrome uit. Oorspronkelijk moest dat de aanzet tot een tweede prequel worden, ditmaal over het leven van de jonge William Adama – hoofdpersonage in Battlestar Galactica – tijdens de eerste oorlog tussen de mensen en de Cylons. Maar de plannen voor een serie werden na het matige succes van Caprica opgeborgen, en uiteindelijk werden enkel tien korte afleveringen voor het internet gemaakt, die later samengevoegd zijn tot deze lange tv-film.

De vraag is natuurlijk: stelt Blood and Chrome iets voor? Ja, toch voor diegenen die Battlestar Galactica zelf niet hebben gezien. In de film krijgt de jonge William Adama na zijn opleiding tot gevechtspiloot de opdracht om met een vrachtschip een lading proviand en voorraad naar een afgelegen planeet te brengen. Dat is een ontgoocheling voor de zelfbewuste en arrogante Adama (denk: Tom Cruise in Top Gun), die het zo snel mogelijk tegen de Cylons wil gaan opnemen, maar als er een mysterieuze vrouwelijke passagier opduikt, neemt de missie een heel andere wending. Wat volgt, is een niet onaardige sf-actiethriller, alleen bevat Blood and Chrome niets van de gelaagdheid die de moederserie wel had en voegt de film ook weinig toe aan het hele Battlestar Galactica-universum.

Extra’s: gewiste scènes en een docu over de special effects – die weliswaar zoals altijd in het BSG-universum niet écht state of the art zijn.

BATTLESTAR GALACTICA: BLOOD AND CHROME **

Universal (ook uit op blu-ray)

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content