De pers zit nooit om een vijand verlegen. Bij ons valt het mee, maar in Groot-Brittannië, waar de pers sinds mensenheugenis als waakhond/roofdier fungeert, komt het soms tot een regelrechte strijd. Ondanks kleine uitschuivers (vooral door media-eigenaars die er een eigen economische of politieke agenda op nahouden) was die strijd tot voor kort eerbaar, schrijft Roy Greenslade in The Guardian, maar Britse kranten en tabloids zitten nu in een impasse. Ze cultiveerden jarenlang celebrities, om ze dan afwisselend te bespotten en te bewieroken, maar het kat-en-muisspel dreigt nu in het gezicht van kranteneigenaars en hoofdredacteurs te ontploffen. Vroeger konden ze hun verkoop de hoogte injagen met roddels, halve waarheden en leugens, mooi geïllustreerd met paparazzifoto’s. Tegenwoordig zijn de celebs het spuugzat en slaan ze hard terug. Zelfs als hun hyperbanale rechtszaken de persvrijheid van de ‘serieuze media’ ondermijnen.

Het leger advocaten van Catherine Zeta-Jones dreigde vorige week iedereen te vervolgen die nog maar durfde te suggereren dat de filmster een Atkins-dieet volgt. La Jones is immers bezorgd over de, we kid you not, ’talloze jonge vrouwen die haar bevallige verschijning bewonderen’. Ze zouden wel eens massaal aan het Atkins’en kunnen slaan. Zeer verantwoorde rechtspraak. The Sun en The Daily Record publiceerden vorig jaar rond deze tijd foto’s van Ewan McGregor en zijn vijfjarige dochter op een strand in Mauritius. Een geschillencommissie was te min voor de jonge Obi-Wan Kenobi, hij sleepte het paparazzi-agentschap dat de foto’s verkocht voor de rechter en won vorige week. Eliot Press mag het beeldmateriaal niet meer gebruiken vanwege een Data Protection Act. Dat het eigenlijk om een inbreuk op de privacy ging, stoort niemand.

Greenslade is bang dat een rechtspleging die even hard bij de haren is getrokken als het merendeel van de interviews in een roddelmagazine, drastische gevolgen heeft voor de ‘serieuze media’. Als olifanten muggen zijn en er met een buitenproportioneel wapen op wordt geschoten, komt volgens hem de persvrijheid in het gedrang. Voorlopig loopt het allemaal zo’n vaart niet. Tabloids blijven smeuïge verhalen publiceren die – begrijpelijk – het slechtste in hun onderwerpen naar boven brengen. The Mail On Sunday bracht onlangs twee pagina’s over de ‘lesbische outing’ van BBC-sportcommentator Clare Balding. Balding zou met verschillende andere vrouwen lid zijn van een ‘lesbische maffia’, die zich uitleeft in feestjes die Sodom en Gomorra doen verbleken. De informatie komt, uiteraard, uit anonieme bron.

door Nora Van Laar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content