De Britse reggaeveteranen van UB40 zingen vrijdag hun own song én een boel covers op Couleur Café. Welke culturele helden heeft zanger Ali Campbell naast Bob Marley nog zoal?

* Welke andere bands wil je zien op Couleur Café?

We hebben helaas geen tijd om te blijven plakken, we moeten doorreizen naar Johannesburg voor Al Gores Live Earth-concert. Aan Zuid-Afrika hebben we goede herinneringen: we kregen er het grootste aantal toeschouwers ooit op de been voor een liveconcert.

* Halen concerten als Live Earth en Live 8 iets uit, denk je?

Ik vrees van niet, eerlijk gezegd. Het doel van Live 8 was om wereldleiders op de G8 op andere economische gedachten te brengen. Uiteindelijk is er nauwelijks iets veranderd. Live Earth gaat ook de opwarming van de aarde niet verhelpen. Het zijn bewustmakingsacties, en voor de meeste mensen vooral een kans om een concert mee te pikken.

* Wie zou je zelf boeken, stel dat je Live Earth mocht samenstellen?

Gesteld dat ze nog allemaal zouden leven: Stevie Wonder, Smokey Robinson, Otis Redding, Dennis Brown, Marvin Gaye, Bob Marley & The Wailers. En niet te vergeten: Damien Marley, de meest getalenteerde van de Marleytelgen – en dat zijn er nogal wat.

* Van wie was je als kind fan? The Jackson Five!

Ik had een J5-pin op mijn jeansjasje, mijn kamer hing vol posters, ik kon al hun nummers meezingen. Als fan ben ik afgehaakt toen Michael met zijn metaluitstapjes en plastische chirurgie begon. Maar hij blijft zonder twijfel een van de grootste R&B-zangers uit de geschiedenis.

* Met welke films ben je opgegroeid?

Als puber had ik een boon voor Olivia Newton-John. Omdat we nog geen 18 waren, slopen we altijd in het geniep de cinema binnen voor de kungfufilms met Bruce Lee. It’s a Wonderful Life uit 1946 zal me ook altijd bijblijven. Het is een zwart-wittearjerker over vriendschap. Een man die daar geen traantje bij laat, is een koelkast. Eveneens legendarisch zijn Indische films als Pyassa, en Mother India, zeg maar de Hindiversie van The Sound Of Music.

* Ben je musical-minded?

Van geen kanten. Maar face it: de sixties mogen dan wel de tijd van de seksuele revolutie, drugs en rock-‘n-roll geweest zijn, de populairste film van toen blijft The fucking Sound of Music.

* Gwen Stefani, die ‘The Sound of Music’ sampelt, is lid van je fanclub. Is het respect wederzijds?

Absoluut. Ze heeft met No Doubt ook een reggae- en skaverleden. De muziek die ze nu maakt, is wicked. Haar versie van If I were a rich man is met voorsprong de coolste die ik ooit gehoord heb. Ze is een superster die met haar creativiteit gedurfde dingen doet. Respect dus.

* Lees je veel?

Zelden. Ik ben me nu wel kostelijk aan het amuseren met Grow Up, de biografie van Keith Allen. Hij is een knettergekke acteur-komiek, die meespeelt in de films van The Comic Strip Presents… (en tevens vader van popzangeres Lily Allen, nvdr.) Hij is ook waanzinnig grappig als Sheriff of Nottingham in de nieuwe BBC-reeks Robin Hood. Keith is een goede vriend van ons. Zijn boek is hilarisch, echt een aanrader.

* UB40 staat nochtans bekend als een kliekje notoire zuurpruimen.

Ik weet niet waar men dat uithaalt. Wij lachen ons de hele tijd kapot. Voor de rest doden we de tijd op de toerbus met films. De laatste die we gezien hebben is die van Mel Gibson over de Azteken. De titel ben ik alweer vergeten ( Apocalypto, nvdr. ). Maar ik verlies nogal snel mijn aandacht bij een film. Ook niet moeilijk als je onderuitgezakt op de achterbank ligt en constant wiet zit te roken.

UB40 speelt op vrijdag 29 juni op Couleur Café (van 29/6 tot 1/7 op de terreinen van Tour & Taxis in Brussel). Meer info op www.couleurcafe.be en www.UB40.co.uk.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content