Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

single bells – Het is niet omdat er ‘Greatest Hits’ of ‘Best Of’ op staat, dat u dat zomaar moet geloven. Zeven kerstboomkandidaten gewikt en gewogen.

18 SINGLES

UNIVERSAL – POPROCK

Verzamelaars, compilaties en andere als cd vermomde carrièreoverzichten: het zijn en blijven oneigenlijke plaatjes waarvan we ons mogen afvragen of ze enkel te koop worden aangeboden als hoogstnoodzakelijke aanvulling van uw platencollectie dan wel ter aanvulling van des platenfirma’s bankrekening. Dat de release van 18 Singles, de fonkelnieuwe bloemlezing uit het rijke oeuvre van U2, samenvalt met de eindejaarsperiode, doet alvast vermoeden dat het niet om een onbaatzuchtige toegift van de platenbobo’s gaat. Bovendien hééft U2 al twee best ofs proberen te slijten. In 1998 vatte de groep haar eerste decennium samen met The Best Of 1980-1990, vier jaar later compileerde ze het beste uit haar tweede decennium met The Best Of 1990-2000.

Maar passons; in afwachting van onze dertiende maand verkeren wij in een zeldzaam lankmoedige bui. Laten we ons dus beperken tot de hamvraag: moet u de aanschaf van 18 Singles in overweging nemen? Wie alle studioplaten van U2 chronologisch gerangschikt in de kast heeft staan – toch algauw goed voor twee decimeter cd’s – maar niet aan verzamelwoede lijdt, mag deze kelk uiteraard aan zich voorbij laten gaan. De twee bonustracks, het benefietnummer The Saints Are Coming (dat U2 samen met Green Day opnam voor de slachtoffers van orkaan Katrina) en het ronduit inferieure Window In The Skies, horen zelfs de meest idolate U2-fans uit hun collectie te weren.

Maar ook U2-leken die middels een forse demarrage het gat in hun cultuur willen dichtrijden, zullen naast bovengenoemde stinkers heel wat overbodigs door de strot geramd krijgen. Niet het minst omdat heel wat oudere pareltjes het hebben moeten afleggen tegen het kwalitatief veel wisselvalliger recente werk. Zo hebben het zeurderige Walk On en de kleffe openingsdans Sometimes You Can’t Make It On Your Own het onterecht gehaald van essentialia als Bad, I Will Follow en Angel Of Harlem. En mogen wij ook even de redelijk schandalige ondervertegenwoordiging van het meesterwerk Achtung Baby aanstippen? Nergens een spoor van Even Better Than The Real Thing of Who’s Gonna Ride Your Wild Horses op deze compilatie! Wij hadden van 18 Singles toch een avontuurlijker parcours verwacht. Of zoals Bono wel eens uitroept wanneer hij in de nek van zijn gitarist heeft postgevat: living on the edge!

Download nu * New Year’s Day

* Sunday Bloody Sunday

* Desire

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content