TWIN SHADOW

Met stip op de vijfde stek in onze ultieme album-top van 2010: Forget, het uitstekende debuut van Twin Shadow. Blijkbaar waarderen wel meer Belgen zijn dagdromen, want op 16 februari staat de immer geraffineerde George Lewis Jr in een uitverkochte AB. Hoog tijd dus voor een gesprek. ‘Er gaat niets boven een goede manicure.’

ewis Jr is maar wat blij wanneer we hem meedelen dat zijn muzikale vrucht de hoogst genoteerde debuutschijf was in ons jaaroverzicht. Zeker omdat het bloed, zweet, tranen en zelfopoffering heeft gekost om Forget in de winkels te krijgen.

‘Mijn hele sociale netwerk is naar de vaantjes’, klinkt het. ‘Iedere cent die ik verdiende, ging rechtstreeks naar studioapparatuur. Concreet: ik ging niet meer op stap met vrienden of uit eten, en ben gestopt met roken, drinken én neuken.’

Je bent dus niet in de muziek gestapt voor de meisjes?

Lewis Jr: Man, ik zat echt op mijn tandvlees! Zeven dagen op zeven, twaalf uur per dag in mijn homestudio – I was hammering it out like crazy. Wanneer je in New York je sociale contacten niet onderhoudt, besta je simpelweg niet. Serieus, ik ben vrienden verloren aan deze plaat. Er was geen gulden middenweg: ik moest vooruit. Muziek maken is het enige wat ik kan, op school heb ik niets geleerd.

Waar ben je naar school geweest?

Lewis Jr: In Florida, waar het openbaar onderwijs van een indrukwekkend laag niveau is. Mijn ouders zijn uit de Dominicaanse Republiek verhuisd, omdat ze een degelijke opleiding voor hun kinderen wilden. Liep dat even anders af . Hun bedoelingen waren goed, hoor. Mijn vader is een prof, een Amerikaanse jood met wortels in Rusland en Polen. Mijn Dominicaanse moeder was een van zijn studentes. Na hun huwelijk gingen ze in haar moederland wonen, maar niet lang na mijn geboorte zijn ze teruggekeerd – met de gekende gevolgen. (Lacht)

ELVIS

De twee overheersende thema’s op ‘Forget’ zijn nostalgie en jeugdigheid.

Lewis Jr: Dat hangt er van af wat je definitie van nostalgie is. Voor de meeste mensen betekent het zoveel als verlangen naar het verleden, of doen alsof het verleden beter was dan het heden. Dat is mijn ding niet. Al zijn mijn jeugdherinneringen me wél zeer dierbaar. Mijn songs zijn voor 99 percent biografisch en op dit album verwerk ik sommige schuldgevoelens uit mijn jonge jaren.

Hoe bedoel je?

Lewis Jr: Dat ik eindelijk zonder complexen muziek maak die aanleunt bij waar ik als tiener naar luisterde. Als jonge twintiger voelde ik me schuldig over mijn singletjes van Janet Jackson, want aan de buitenkant was ik een punk. Het heeft lang geduurd voor ik vrede kon nemen met mijn lotsbestemming als popmuzikant. (Lacht)

In ‘Castles In The Snow’ zing je ‘Your Elvis songs in my ear/That moonlit voice that I hear’ – ben je een Elvisfan?

Lewis Jr: Sure, maar die tekst is geïnspireerd op een oud liefje dat regelmatig liedjes voor me zong. Ik was erg onder de indruk van het niveau: echt klassieke Amerikaanse songsmederij en goed gezongen bovendien. Toen ik opbiechtte dat ik geen klein beetje geïntimideerd was, verklapte ze dat het verdorie allemaal Elvisnummers waren! En ik die dacht dat ze die liedjes speciaal voor mij schreef, wat een afgang.

Is dat hetzelfde meisje dat je in ‘Tyrant Destroyed’ laat zeggen: ‘I’ll never let another black boy break my heart’?

Lewis Jr: (Lacht) Je gaat me in de problemen brengen, vriend! En neen, het is niet hetzelfde meisje. Er staan trouwens meer songs over mannelijke vriendschapsrelaties op het album. Zo is Shooting Holes een letterlijk relaas van de tijd dat ik met het pistool van de pa van een van mijn maten in de bossen ging schieten – ‘Call the cops and tell ‘em what we’ve done/Tell ‘em that tonight we stole your fathers gun’. Waar gebeurd!

MAANDSTONDEN

Schat je vriendschap met jongens hoger in dan die met meisjes?

Lewis Jr: Ik geloof dat de oude vriendschappen met dezelfde sekse dieper gaan dan eender welke relatie met een vrouw. Denk erover na: je allerbeste jeugdvriend was waarschijnlijk een jongen, neen? Dat intense, broederlijke gevoel kun je later in het leven nooit meer ervaren, zelfs niet met de vrouw van je dromen. Hou ouder je wordt, hoe meer zulke vriendschappen verwateren – niet toevallig vanaf het moment dat er meisjes meespelen. Die onderlinge competitie tussen mannen zorgt ervoor dat vriendschappen plots veel oppervlakkiger worden. Pas op, ik wil daarmee niet zeggen dat ik vrouwen niet waardeer, hé? Ik plaats ze zelf op een piëdestal. Mijn moeder is de meest fantastische persoon in de wereld, en ik ben opgegroeid met drie zussen die heel erg, ahum, ‘open’ waren.

Zeg me niet dat ze hun kustechnieken oefenden op jou?

Lewis Jr: Dat niet, maar ze deden me wel jurken dragen. (Lacht) Geloof me, je bouwt als man een grote voorsprong op als je opgroeit tussen drie vrouwen die tegelijk hun maandstonden krijgen. Ik zette thuis de vuilnisbakken buiten, if you know what I mean. Ik schat vrouwen hoger in dan mannen, ze zijn over het algemeen geraffineerder. Het is geen toeval dat artistieke muzen meestal vrouwen zijn.

Je staat bekend als een modebewuste jongen, niet?

Lewis Jr: Mode op zich zegt me niet veel, maar ik hecht veel belang aan stijl, dat is waar. Wat je ook doet, een minimum aan aandacht aan je voorkomen besteden, is een kleine moeite en zorgt voor meer gewicht. Iedereen kleedt zich toch mooi voor een romantisch diner? Persoonlijke esthetica is een ernstige zaak, het getuigt van respect. Je hoeft daarvoor geen designerkleren te kopen, het zit hem in kleine dingen. Zo gaat er niks boven een manicure, bijvoorbeeld. Zo’n simpele daad, maar je voelt je als herboren achteraf – you feel like a million bucks. (Kijkt naar zijn nagels) Ik kan er trouwens eentje gebruiken zo te zien. Zijn we klaar hier?

DOOR JONAS BOEL

‘Ik ben vrienden verloren aan deze plaat’

Het heeft lang geduurd voor ik vrede kon nemen met mijn lotsbestemming als popmuzikant.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content