Paul Mennes Schrijver van Onder meer ‘Tox’ en theatersoap ‘Poes Poes Poes’

Het is verleidelijk om een keuze te maken die gekleurd is door nostalgie. Emma Peel in The Avengers is een rolmodel voor ons allemaal. Ik wil nog altijd trouwen met Manuel uit Fawlty Towers. Maar de meeste tv-series worden vanzelf na pakweg vijftien jaar camp. Tenzij het goede camp is, voegt dat niet veel toe aan de oorspronkelijke waarde van de reeks. Televisie wordt, net als popmuziek, ook niet gemaakt met de eeuwigheid in gedachten. Het is bijna per ongeluk dat er af en toe iets is dat briljant genoemd kan worden en dat ook blijft. Voorlopig staat het eerste seizoen van Twin Peaks bij mij bovenaan. Voor de toekomst verwacht ik van The Sopranos, 24, The X-files (seizoen 2 en 3), de volledige Band of Brothers en een paar afleveringen van Absolutely Fabulous hetzelfde.

Ik ben een grote David Lynch-fan. Ik weet dat sommige mensen mijn mening niet delen, maar Twin Peaks is de gedroomde manier om Lynch-haters van hun vooroordeel af te helpen. Waarschijnlijk ligt de sterkte van de reeks in de samenwerking tussen Lynch en Mark Frost: die werkte voor Hill Street Blues en vermengde de arty inslag van Lynch met een gezonde dosis soap en detective. Ze veegden hun reet aan zowat alle conventies van de genres die ze gebruikten en maakten een reeks die niet alleen vernieuwend was maar ook zeer toegankelijk, én die een enorm succes werd. Het tweede (en laatste) seizoen is voor de diehard fans, maar heeft dan weer als kers op de taart een zeer gesmaakt optreden van David Duchovny als de wufte Agent Denise.

Omdat de publiciteit mij een beetje afschrok, heeft het tot halverwege het eerste seizoen geduurd voor ik keek. Wat kon het mij schelen wie Laura Palmer had vermoord? Ondertussen grenst mijn adoratie aan het ongezonde. De invloed van Twin Peaks is ook niet te onderschatten. Zonder Agent Cooper geen Mulder en Scully in The X-files en alle tv-series die in het zog van The X-files het unheimliche uw huiskamer binnensmokkelden, zijn schatplichtig aan Twin Peaks. Ik betwijfel of tv-zenders nu nog zo een afwijkende reeks zouden durven maken. Een reeks die niet alleen het doelpubliek moet veroveren, maar ook verwachtte dat de kijker zich een beetje inspant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content