TWIN PEAKS

© SARAH VANBELLESARAH VANBELLE

Van de fictionele keuken naar uw bord: deze zomer serveren wij u het smakelijkste dat tv-fictie te bieden heeft.

EPISODE SEIZOEN 1, PILOTAFLEVERING

LAND VERENIGDE STATEN

JAAR 1990

ZENDER ABC, HIER VTM

DE SCÈNE

FBI-agent Dale Cooper arriveert in Twin Peaks, een bergstadje vlak bij de Canadese grens, om er de brutale moord op scholiere Laura Palmer te onderzoeken. Hij spreekt een boodschap in voor zijn raadselachtige assistente Diane: ‘Lunch was $6.31 at the Lamplighter Inn…. That was a tuna fish sandwich on whole wheat, a slice of cherry pie and a cup of coffee. Damn good food. Diane, if you ever get up this way, that cherry pie is worth a stop. “

TWIN PEAKS-STYLE CHERRY PIE

PERSONEN 6 MOEILIJKHEIDSGRAAD BEREIDINGSTIJD 75 MIN.

DE INGREDIËNTEN

KRUIMELDEEG

150 g koude boter

240 g witte bloem

30 g poedersuiker

1 ei

1 el water

VULLING

750 g verse ontpitte kersen

85 g basterdsuiker

1 vanillestokje

1 biocitroen – zeste en sap

2 el maïszetmeel

AFWERKING

1 ei

1 el melk

1 el rietsuiker

DE BEREIDING

Start met het kruimeldeeg. Zeef de bloem en de poedersuiker samen in een ruime mengkom. Verdeel de boter in nootjes en verspreid ze over de bloem. Meng alle ingrediënten met de vingertoppen tot een homogene, maar brokkelige massa. Voeg het ei en de eetlepel koud water toe en meng opnieuw met de vingertoppen, zonder echt te kneden. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg een halfuurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C en ga verder met de vulling. Doe de ontpitte kersen in een sauspan met dikke bodem en roer er de basterdsuiker door. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg het toe aan de kersen. Rasp de zeste (het gele gedeelte van de citroenschil) boven op de kersen en breng ze langzaam aan de kook. Pers intussen het sap uit de citroen en meng er het maïszetmeel door. Roer dit mengsel door de kokende kersen en laat al roerend indikken. Houd apart en laat afkoelen.

Neem het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee stukken, het ene deel iets groter dan het andere. Bestuif je werkblad met bloem en rol het grootste deel uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 30 cm en een dikte van een halve centimeter. Vet een lage taartvorm van 24 cm met losse bodem in met gesmolten boter en bestuif hem met bloem. Leg het uitgerolde deeg in de taartvorm en druk het goed in de hoeken. Laat het overtollige deeg losjes over de randen hangen.

Vul de taartbodem met de kersenmengeling. Rol het andere deel deeg uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 25 cm. Klop het ei los met de melk en borstel het op de rand van het deeg in de taartvorm. Leg de kleinere deegcirkel op de taart en druk de randen stevig aan. Snijd de overtollige deegrand weg en vorm er eventueel blaadjes mee om het deksel te versieren. Maak met de punt van een scherp mes v-vormige inkepingen in het taartdeksel, borstel het in met het eimengsel en besprenkel met de rietsuiker.

Bak de cherry pie in 35 minuten goudbruin en laat ze afkoelen op een taartrooster. Serveer lauwwarm bij een damn fine cup of coffee.

VOLGENDE KEER THE SOPRANOS

DOOR CHRIS DEXTERS – ILLUSTRATIE SARAH VANBELLE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content