Tussen ergens en nergens

Tussen ergens en nergens ***

Edzard Mik, Querido, 184 blz., ? 18,99.

Eerste zin ‘Het was een villa zoals je ze wel eens in Amerikaanse films ziet’, zei hij.

Een pakjesbezorger wordt smoorverliefd op een vrouw van de vuilnisophaling die naast hem aan de kassa van een warenhuis staat. Met ieder pakje dat hij die dag nog rondbrengt, groeit zijn verlangen naar haar. ’s Anderendaags is zijn passie nog groter. Hij rijdt naar hetzelfde grootwarenhuis in de hoop haar daar terug te zien, dumpt zijn pakjes langs de kant van de weg en doorkruist de hele dag de stad met haar vuilniskar als doelwit. Geleidelijk aan ontdek je dat die man en die vrouw in feite geen vreemden zijn voor elkaar. Meer zelfs, ze wonen al jaren samen. Door zijn vrouw zo anders te zien, in haar oranje plunje, was ze weer heel nieuw en verleidelijk geworden voor de man. ‘Sightseeing’, zoals dit verhaal uit Edzard Miks bundel Tussen ergens en nergens heet, is op een bijna onwereldse wijze mooi.

Mik, de auteur van inmiddels al negen romans, schrijft ongeveer jaarlijks een verhaal. Onlangs herlas hij ze en werd hij een beetje jaloers op die andere schrijver die hij altijd was geweest. Zijn verhalen, ontdekte hij, waren anders dan zijn romans, meer geconcentreerd en experimenteel. Dus besliste hij er elf die thematisch een eenheid vormen uit te geven in een boek.

Tussen een eerste verhaal waarin wordt gevrijd en een laatste waarin een kind wordt geboren, krijgen we negen verhalen die ons introduceren in een wereld waar vervreemding en persoonsverwisseling schering en inslag zijn. Een huurmoordenaar achtervolgt dagenlang zijn slachtoffer op zoek naar het geschikte plekje om haar koud te maken. Eens dat gevonden, blijkt die vrouw misschien niet degene te zijn waar hij op afgestuurd was. Een andere man vertelt in een stream-of-consciousnessuitbarsting hoe hij vermoedt dat zijn vrouw hem bedriegt. Hij gaat op stap door de achterbuurten van Groningen die opeens vol Aziatische eettenten en hoeren blijken te zitten en raakt steeds dieper in zijn eigen hersenspinsels verstrikt. Niet alle verhalen zijn even sterk, maar wanneer Edzard Mik op zijn best is, laat hij je door middel van zijn bizarre universum de verbeeldingskracht van de literatuur voelen. Dat is niet iedere schrijver gegeven.

Marnix Verplancke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content