‘Trump geeft het kwade een slechte naam’

Gorillaz herleeft! Maar wat vinden die cartoonfiguren daar eigenlijk van?

Heren en dame, Gorillaz is twintig jaar bezig. Is er in al die jaren iets essentieels veranderd aan de groep?

2D: Pff, moeilijke vraag. Heb je geen makkelijkere? Kun je niet zoals al die andere journalisten vragen wat mijn favoriete hoofddeksel is of zoiets?

Vooruit dan maar: wat is je favoriete hoofddeksel?

2D: Een sombrero. Maar om op je vraag te antwoorden: er is zo veel gebeurd sinds Plastic Beach van zeven jaar geleden. Eerst werden we aangevallen door piraten, en daarna werd ik opgegeten door een grote walvis.

Een walvis. Zoals in: Moby Dick.

2D: Met dat verschil dat deze walvis Massive Dick heette. Ik heb een tijdje in die walvis rondgehangen, maar toen stierf hij, en spoelde ik aan op een strand waar ik heel veel overlevingstechnieken heb geleerd. Je weet toch wat de belangrijkste overlevingstechniek is, mag ik hopen?

(snel) Een kameel wurgen tot op het punt dat hij zijn vochtvoorraad ophoest.

2D: Bijna. Drinkwater maken. Ik heb dat daar geleerd door een regendans uit te voeren. Die was zo succesvol dat er een storm ontstond. Het enige probleem was dat ik tijdens die storm neergebliksemd ben: toen ik weer bij zinnen kwam, was de regen helaas gestopt, waardoor ik nog altijd dorst had. Maar goed, even daarna had ik er daar genoeg van en ben ik naar huis gelift. En ben ik met de anderen de studio ingetrokken.

Hoe was de sfeer in de studio, nadat jullie na al die jaren weer op elkaars lip zaten?

MURDOC: Emotioneel. Héél emotioneel. Niet voor mij hè, voor de anderen. Allemaal overweldigd door de ervaring om eindelijk nog eens in mijn gezelschap te mogen verkeren. Het was zoals bij een klasreünie waar je na al die jaren je oude makkers nog eens terugziet, en bij jezelf denkt: Jezus Christus, díé zijn er in al die tijd ook niet bepaald op vooruitgegaan, wat een bende losers is me dat. Terwijl ik met de jaren en met de ervaring eigenlijk alleen maar beter ben geworden. Het verschil was gewoon gênant.

Tussen jullie twee laatste platen is er in de buitenwereld heel wat veranderd. Toch maar even zien aan welke kant van het hek jullie staan: Trump of Obama?

MURDOC: Over Trump kan ik niet praten. Ik moet een beetje uitkijken met wat ik zeg, want ik heb goeie connecties met Die Van Hierbeneden. En ik kan je garanderen: de Prins der Duisternis háát Donald Trump. Hij beschouwt Trump als een volstrekte idioot. Omdat Hij vindt dat Trump het Kwade een slechte naam geeft.

Hoe was het om met Noel Gallagher samen te werken?

2D: Fantastisch. Geweldige man, die Noel. Wij twee zijn als The Three Amigos, gesteld dat een van de drie gestorven zou zijn door van zijn paard op een scherpe cactus te vallen. Waardoor er dan nog twee amigos zouden overblijven die in heel het Wilde Westen voor hoop, rechtvaardigheid en muziek zouden zorgen.

door Geert Op de Beeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content