PANIEK IN DE STRATEN De LAPD heeft geen bijster goede reputatie, en daar zal met actiegame ‘True Crime’ weinig verandering in komen.

(PS2, Xbox, GC)

`De grootste troef van True Crime: Streets Of L.A. is tegelijk zijn grootste zwakte: iedereen vergelijkt de actiegame met Grand Theft Auto. Nu hebben de developers van Luxoflux veel inspiratie gehaald bij GTA en de referentie zal ongetwijfeld voor een goede verkoop zorgen, maar toch vertelt de vergelijking maar de helft van het verhaal. True Crime heeft dezelfde ambitie als The Getaway van een jaar geleden: de gamer deelgenoot maken van een interactieve actiefilm. Je kruipt in de huid van Nick Kang, een hoogst onsympathieke agent uit Los Angeles die na een schorsing van onbepaalde duur wegens zware brutaliteiten teruggehaald wordt om de stad te bevrijden van Russische bendes. Zijn karakter komt naar boven als hij zijn nieuwe partner degradeert tot secretaresse, die als voornaamste taak heeft koffie te gaan halen. En toch kan Kang zich laten gelden als een ‘good cop’, door misdaden snel en efficiënt op te lossen. Als je hem onschuldigen laat neerschieten en voetgangers overhoop laat rijden, slaat de teller over naar ‘bad cop’. Voor een goed begrip: het is de bedoeling dat je een ‘good cop’ bent. Een belangrijk verschil met GTA.

Het verhaal van True Crime zit vol clichés, wellicht niet omdat de scenarioschrijvers dat zo wilden, maar eerder omdat ze beseffen dat de gemiddelde gamer gewoon wil racen en schieten. En daar krijg je dan ook volop de kans toe. Kang krijgt af te rekenen met gevaarlijke fraudeurs, drugdealers, kidnappers en zelfs zombies, allemaal lieden die immuun zijn voor diplomatie. De spelmakers hebben liefst 240 mijl van het echte stratenplan van Los Angeles in de game verwerkt, dus je bent wel even onderweg. De accurate weergave van het straatbeeld en de prachtige graphics geven je zin om een uurtje of zo aan sightseeing te doen, maar dat is moeilijk verenigbaar met het lineaire verloop van het verhaal. Drie mogelijke ontknopingen en muziek van onder andere Ice-T, Westside Connection en Snoop Dogg maken dat je aan het eind gewoon opnieuw wilt beginnen. Haal je een hoge score, dan komt Snoop Dogg bovendien te voorschijn als speelbaar personage. Origineel? Nauwelijks. Spannend? Enorm. In afwachting van de nieuwe Grand Theft Auto en The Getaway, stilt True Crime de honger.

DOOR BART VANDORMAEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content