TRUE BLOOD

NELSAN ELLIS in 'TRUE BLOOD'. 'Sommige dingen die Lafayette meemaakt, maken mij fysiek misselijk.'

Vrijdag 18/11, 22.45 – CanvasOndanks de bonte verzameling vampiers, weerwolven en elven die in het derde seizoen van True Blood hun opwachting maken, blijft het opmerkelijkste personage uit de bovennatuurlijke HBO-reeks een mens van vlees en bloed. Lafayette Reynolds is een vat vol tegenstrijdigheden. De deeltijds kok, deeltijds bouwvakker, deeltijds dealer, deeltijds prostitué en fulltime homo kleedt zich erg ongewoon, spreekt een kleurrijk dialect en kan in een fractie van een seconde switchen tussen stoer en zwoel.

‘Lafayette heeft mijn leven veranderd’, vertelt Nelsan Ellis, de man die hem met overgave vertolkt. ‘Vroeger genoot ik een wilde reputatie, nu vindt iedereen me saai. ‘In vergelijking met Lafayette ben je maar een tam konijn’, zeggen ze dan. Tja, aan zo’n flamboyant personage kan niemand tippen.’

Lafayette maakt op verschillende gebieden verschrikkelijke dingen mee. Gaat het je soms niet te ver?

ELLIS: Ik moet toegeven dat ik tijdens het lezen van de scenario’s vaak mijn ogen niet kan geloven. In tegenstelling tot Lafayette heb ik een zwakke maag. De dingen die hij te verduren krijgt, maken me wel eens misselijk. Maar je hoort me niet klagen. Integendeel zelfs: personages die zulke emoties bij me oproepen, bezorgen me het meeste spelplezier.

Je kent dus geen grenzen?

ELLIS: Naakt- en seksscènes probeer ik koste wat het kost te vermijden. Ik kom uit een oerconservatief nest. Mijn vader is een devote christen uit het diepe zuiden. De gedachte dat hij dergelijke beelden te zien zou krijgen, maakt me ontzettend ongemakkelijk.

Volgens mij is hij nu al geen echte liefhebber.

ELLIS: Sterker nog: mijn vader haat Lafayette met hart en ziel. Hij kijkt nooit naar True Blood. Hij zal de televisie wel opzetten als er een nieuwe aflevering uitgezonden wordt – op die manier haalt zijn zoon hogere kijkcijfers, redeneert hij – maar dergelijke blasfemische troep bekijken? No fucking way!

Kun jij het succes van de reeks verklaren?

ELLIS: Alles is mogelijk in True Blood. De kijkers beseffen dat we elke week een nieuwe, onverwachte bocht kunnen nemen. In de eerste seizoenen leek het alsof vampiers almachtig waren, maar in de derde reeks ontdek je dat weerwolven én elven het de bloedzuigers knap lastig kunnen maken. Bovendien zal blijken dat ook Lafayette over duistere krachten beschikt.

Naar verluidt improviseer jij een groot deel van je dialogen. Is dat geen taboe in tv-series?

ELLIS: Daar heeft Alan Ball (brein en showrunner van ‘True Blood’; nvdr.) dan toch nooit rekening mee gehouden. Tijdens mijn castinggesprek vroeg hij zelfs nadrukkelijk naar mijn freestyleskills. ‘Een personage als Lafayette komt pas echt tot leven tijdens spontane momenten’, zei hij. ‘Zijn essentie is niet in strak uitgeschreven dialogen te vatten.’

Hoe ver kun je daarin gaan?

ELLIS: Dat hangt af van de persoon met wie ik een scène deel. Rutina Wesley (die Lafayettes nichtje Tara speelt; nvdr.) is een echt groentje. Zij wordt meteen ongemakkelijk als ik van het scenario durf af te wijken. Meer ervaren collega’s zoals Ryan Kwanten (die Jason Stackhouse vertolkt; nvdr.) pushen me dan weer om het onderste uit de kan te halen.

Ball beweert dat Lafayette zonder jouw inbreng nooit zo’n excentriek unicum was geworden.

ELLIS: In het oorspronkelijke scenario van de pilootaflevering kwam Lafayette niet uit het zuiden en had hij maar weinig persoonlijkheid. Oké, hij had enige flair, maar die was niet bepaald onderbouwd. Het was mijn idee om hem met een stevige dosis ‘Southern black gay culture’ te injecteren. Daardoor werd zowel zijn kledingstijl als zijn taalgebruik stukken interessanter.

Wist je dan veel over die subcultuur?

ELLIS: Absoluut niets. En het scenaristenteam nog minder. (Lacht) Er zat niets anders op dan op onderzoek te gaan. Makkelijk was dat niet. Het gaat om een gesloten gemeenschap vol krachtpatsers – enkel op die manier kun je in het zuiden als homo overleven. Na het eerste seizoen begon het tips te regenen. Vandaar dat mijn taalgebruik in de volgende reeksen nóg bonter is.

STEVEN TUFFIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content