Op vraag van de bezoekers biedt de Boekenbeurs dit jaar een apart parcours voor kinderliteratuur aan. Tekenend, want ondanks haar populariteit bij het grote publiek blijft jeugdliteratuur vaak het ondergeschoven kind in de letteren. En een gids is welkom: het genre is zo gevarieerd dat je er makkelijk in verzuipt. Een boek dat zeker in het mandje mag, is Trobi van de Nederlandse kunstenaar Brian Elstak (°1980), die al wat albumcovers op zijn naam heeft staan en wiens werk eerder al in het Stedelijk Museum Amsterdam te zien was.

Vorig jaar verscheen van Elstak al Tori, ook een kinderboek, dat eerder per toeval ontstond: het is de neerslag van de verhalen die hij zijn drie kinderen vertelde voor het slapengaan. Hij won er prompt een Zilveren Penseel voor.

Trobi borduurt verder op de avonturen van drie mensenkinderen in een wereld vol pratende dieren. Samen met een patserige krokodil moeten de kinderen op zoek naar een magische tijgerklauw die niet in de verkeerde handen mag vallen. Daarvoor moeten ze optornen tegen robots, kleptomane spinnen en criminele bendes die gerund worden door een vileine octopus.

Elstaks kleurrijke illustraties spatten van het blad en het verhaal, dat mee werd vormgegeven door scenariste Esther Duysker, knipoogt zowel naar Faust als naar The Jungle Book, zij het dan in de straatversie. Grafisch soms wat druk voor volwassen ogen en de straattaal is niet altijd even verfijnd maar Elstak verstopt slimme snoepjes in zijn boek. Zo woont een crimineel meesterbrein cynisch genoeg in een vervallen bibliotheek en beschikt een van de kinderen over een toverzwaard dat een potlood blijkt te zijn – je fantasie kan een wapen zijn. Qua leesbevorderende boodschap kan dat tellen.

Trobi

Trobi ***

Brian Elstak i.s.m. Esther Duysker, Das Mag, 136 blz., ? 22,99.

Trobi
Trobi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content