TREIN-TRAM-OBUSDAG

Dimitri Dewever medewerker Trends

Het postapocalyptische shootertweeluik Metro: Redux mikt op opgepoetste kwantiteit én kwaliteit. En daar is in tijden van crisis amper iets mis mee.

ACHTERGROND

Redux, een bundeling van twee eerder verschenen games in de reeks, maakt Metro voor het eerst speelbaar op de PlayStation 4. Maar ook op pc krijgt u opgewaardeerde graphics, een verbeterd licht- en schaduwsysteem, een optioneel inschakelbare listige moeilijkheidsgraad (Ranger Mode) én alle eerder afzonderlijk aan te schaffen dlc (downloadable content). De onbehaaglijke atmosfeer, hoe je vanuit eerstepersoonsperspectief ondergedompeld wordt, is zo goed als intact gebleven. De geknipte gelegenheid om een nieuw publiek kennis te laten maken met een van de meest memorabele ‘nieuwkomers’ in de subtop van het shootergenre.

METRO 2033

De oorspronkelijke game, Metro 2033, zag een goeie vier jaar geleden het licht op Xbox 360 en pc. Titel en inhoud komen van het gelijknamige sciencefictionboek van de Russische cultschrijver Dmitri Gloechovski. De speler wordt meegesleurd in de postapocalyptische krochten van het Moskovitische metrostelsel. Radioactieve mutanten, ondergrondse bendes en een lugubere overlevingstocht door gangen, hallen en schijnbaar verlaten stations zorgen voor claustrofobische opwinding. Nieuw daarbij zijn de tussenfilmpjes, een dag-en-nachtcyclus, uitgebreidere locaties en personaliseerbare wapens.

LAST LIGHT

Na vier jaar aanslepende productiedebacles en het faillissement van uitgever THQ verscheen Metro:Last Light in mei vorig jaar toch nog op de spelletjesmarkt, onder de vleugels van Dead Island-producent Deep Silver. Antiheld Artyom doet een bisnummertje en sluipt wederom door de ondergrondse én bovengrondse woestenij die ooit Moskou was. De game is iets brutaler dan zijn voorganger en focust meer op schietactie dan op overleven – tenzij je de Redux-versie speelt in de verse Survival-modus, die meer de nadruk legt op strategie. Voor de fans: er werden ook extra functies aan het polshorloge van de hoofdfiguur toegewezen.

VERDICT

Op pc zijn de technische verschillen tussen de originele en de Redux-versies vooral duidelijk bij Metro 2033 en slechts in geringe mate bij Last Light. De PS4-editie is dan weer overal rijker en gedetailleerder dan de één jaar oude PS3-versie. Toch krijg je soms het gevoel dat er tijdens de Redux-productie te snel over Last Light heen gegaan is. Zo blijven een aantal mankementen uit het origineel – waaronder de soms onlogische AI van de tegenstanders – quasi onaangeroerd. Een gemiste kans, die echter amper afbreuk doet aan de sinistere fun van Redux. In tegenstelling tot de schijfversie zijn de twee titels digitaal overigens ook afzonderlijk te koop.

METRO: REDUX

PC, PS4

DEEP SILVER

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ***

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 3 x Metro: Redux voor PlayStation 4

Kijk snel op pagina 7.

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content