Jodie Foster speelt in ‘The Brave One’ – waarin ze door het lint gaat als haar aanstaande brutaal wordt vermoord – niet haar eerste getroebleerde rol. De meest traumatische op een rijtje.

Taxi Driver 1976

Voor haar tweede samenwerking met Martin Scorsese – ze speelde ook al mee in Alice Doesn’t Live Here Anymore – kroop de toen 13-jarige Foster in de huid van straatmadelief Iris. Vietnamveteraan Travis Bickle (Robert De Niro) wil haar tegen wil en dank redden uit de klauwen van haar gewelddadige pooier (Harvey Keitel), en scheert zich om duidelijk te maken dat het hem menens is een mohawk.

The Accused 1988

Foster won haar eerste Oscar voor haar vertolking van Sarah Tobias, het promiscue feestnummer dat in deze film van Jonathan Kaplan tijdens een dronken avond in een bar het slachtoffer wordt van een groepsverkrachting. Samen met topadvocate Kathryn Murphy ( Top Gun-babe Kelly McGillis) begint ze een rechtszaak tegen de verkrachters én de toeschouwers die haar – ‘one-two-three-four, poke that pussy ’till it’s sore!’ – niet meteen ter hulp schoten.

The Silence of the Lambs 1991

Haar tweede gouden beeldje mocht Foster in ontvangst nemen voor haar rol in deze thriller van Jonathan Demme. Als FBI-agente Clarice Sterling vertelt ze aan sympathieke seriemoordenaar Hannibal Lecter hoe het geblaat van enkele stervende schapen haar sinds haar jeugd achtervolgt. Maken de zaken er niet beter op: complimentjes als ‘I can smell your cunt’ van Lecters minder fijnbesnaarde medegevangene.

Panic Room 2002

Foster moest in deze ‘hightech huis clos‘ van David Fincher op het laatste moment Nicole Kidman vervangen. Ze speelt een recentelijk gescheiden trophy wife die, als ze pas haar intrek heeft genomen in haar nieuwe stulpje, samen met haar betweterige dochter belaagd wordt door drie gevaarlijke inbrekers. Snel de superbeveiligde schuilkamer in!

Flightplan 2005

In de eerste Hollywoodproductie van Duitser Robert Schwentke speelt Foster een vliegtuigontwerpster wier man in mysterieuze omstandigheden sterft. Wanneer ze samen met haar dochter terugkeert naar Amerika, gaat de jonge meid tijdens de vlucht plots in rook op. De medepassagiers van de radeloze vrouw trekken haar aan The Lady Vanishes herinnerende verhaal echter in twijfel.

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content