TRAPPED

Ólafur Darri Ólafsson in TRAPPED: ijs- en ijskoud.

Vanaf zondag 6/3 op Play More bij Telenet.

Ja, alwéér een Scandinavische serie met een donker sfeertje. Maar er zijn wel degelijk genoeg redenen om halsreikend uit te kijken naar Trapped, een ambitieuze IJslandse productie die Nordic noir met een twist serveert. Allereerst is er het verhaal: in een klein havenstadje aan de voet van een prachtige fjord wordt een zwaar gehavend lijk opgevist, net op het moment dat er een internationale veerboot aanmeert. Andri Ólafsson, de plaatselijke rechercheur, start het onderzoek terwijl een zware sneeuwstorm de inwoners en de reizigers belet het stadje te verlaten. Claustrofobisch, jawel.

En dan is er nog de bedenker, tevens regisseur van de eerste en laatste aflevering: Baltasar Kormákur, de in eigen land waanzinnig populaire IJslandse cineast die een resem Hollywoodsterren naar ijle hoogtes stuurde in het recente Everest (2015) en eerder Contraband (2012) en 2 Guns (2013) – beide met Mark Wahlberg – regisseerde.

Er zijn niet alleen de adembenemende landschappen en de gletsjers, in Trapped oogt IJsland ook enorm koud. Was je bang dat je hommeles zou krijgen met de IJslandse toeristische dienst?

BALTASAR KORMÁKUR: Ach. Trainspotting heeft toch ook niemand belet om naar Edinburgh te gaan? Het is altijd interessanter om plaatsen levensecht voor te stellen dan om er toeristische prentkaartjes van te schieten. Het weer is in IJsland een deel van de realiteit, iets waar de inwoners dagelijks mee moeten omgaan. Dat onvoorspelbare element bleek net een troef, vooral voor de eerste aflevering: ik kwam pas laat op de set aan en de crew was nog maar net bezig met de voorbereidingen toen er opeens een sneeuwstorm uitbrak. Normaal gezien gingen we pas de volgende dag draaien, maar we besloten om toch maar meteen een achtervolging in de echte sneeuw te filmen. Zoiets kun je niet nabootsen met speciale effecten.

‘In extreme omstandigheden ontdek je snel genoeg wie mensen echt zijn’, zei je in een interview over Everest. Geldt dat ook voor de personages in Trapped?

KORMÁKUR: In zekere zin wel. Ze geven sneller hun geheimen bloot. Het heeft iets existentieels. Nu, de thrillerplot en het kat-en muisspel met de moordenaar mag dan de ruggengraat zijn, in essentie gaat Trapped over Andri, zijn ex-vrouw, van wie hij tegen wil en dank gescheiden is, en zijn twee kinderen, die daar de dupe van zijn. De titel Trapped is een metafoor voor de personages die gevangenzitten in het stadje, voor de mentale toestand van het hoofdpersonage, maar ook voor de IJslanders, die al jaren vastzitten op een eiland in een uithoek van de Atlantische Oceaan.

Hoofdrolspeler Ólafur Darri Ólafsson is geen typische leading man. Waarom hij?

KORMÁKUR: Hij is een boom van een vent met wie ik al had samengewerkt aan de film The Deep (2012). En hij is ook goed op weg een internationale beroemdheid te worden. Je kent hem misschien uit het eerste seizoen van True Detective, en hij speelt straks een reus in de nieuwe film van Steven Spielberg, The BFG. Hij is op papier misschien geen evidente leading man, maar je sympathiseert er al gauw mee. En de IJslandse vrouwen zijn gek van hem. (grijnst)

Je hebt een resem projecten op stapel staan – van de thriller The Oath, waar je zelf in meespeelt, tot Cascade, een film met Cate Blanchett over een olielek in het Midden-Oosten.

KORMÁKUR: En ook nog een film over Vikings, eenpassieproject van me, die ik zal draaien in IJsland, in samenwerking met Universal Studios. Ik heb een eigen bedrijf in Reykjavik, RVK, waarmee ik veel produceer, ook voor andere regisseurs. Het is mijn bedoeling om grootschalige films af te wisselen met IJslandse producties, om die de wereld te laten rondgaan en er zo veel mogelijk ander talent bij te betrekken. Het is druk, ja, maar ik heb vannacht genoeg geslapen, hoor. (lacht)

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content