TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN *

'MEGAN FOX en SHIA LABEOUF in 'TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN'. Mega-mega-megablockbuster.

Zaterdag 3/9, 20.35 – 2BE. Michael Bay met Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel. VS 2009.Dat productplacement in Hollywood big business is, mag blijken uit volgend cijfer: jaarlijks vloeit er via deze marketingvorm maar liefst 3 miljard dollar naar de entertainmentindustrie. De Transformers-franchise spant wat dat betreft de kroon: niet alleen zijn er de blitse auto’s en trucs die in robots transformeren, de serie zelf is één grote promoclip voor de speelgoedmodellen van Hasbro. Shia LaBeouf zal er niet over klagen: de ‘Mickey Mouse van DreamWorks’ werd een ster dankzij deze spectaculaire megablockbusters.

LaBeouf maakte zijn intrede in Hollywood met de zegen van Steven Spielberg. Als uitvoerend producent van Disturbia (2007), een tienervariant op Rear Window, zag Spielberg Shia’s auditie op tape. Zo belandde hij in het eveneens door Spielberg geproduceerde Transformers en Indian Jones 4, waarin LaBeouf de zoon van de beroemde archeoloog speelt.

LaBeouf, die werd binnengehaald als de nieuwe Tom Hanks of John Cusack, geldt op zijn 25e al als een van de interessantste investeringen. Voor elke dollar die hij wordt betaald, verdient DreamWorks er 160.000 terug – en dat allemaal dankzij de lucratieve Transformers-serie, waarin robotfamilies Autobots en Deceptions op aarde een burgeroorlog uitvechten.

De achttienwieler Optimus Prime is daarbij het beste vriendje van Sam Witwicky (LaBeouf), een student die telkens in hun oorlog betrokken raakt. Zo ook in deel twee Tranformers: Revenge of The Fallen, een lawaaierige mix van actieavontuur en sciencefiction die gul het Amerikaanse leger verheerlijkt. LaBeouf heeft zo zijn charmes, maar het zijn de fraaie CGI-effecten van ILM die in dit bombardement van kletterend metaal bewondering oproepen.

Dat LaBeouf langzaam zijn tienerpubliek ontgroeit, merk je aan zijn filmografie. Zo speelde hij tegenover Michael ‘Gekko’ Douglas in Wall Street 2 en heeft hij pas The Wettest County in the World ingeblikt, een misdaaddrama – naar een scenario van rockraaf Nick Cave – van The Road-regisseur John Hillcoat. Binnenkort staat hij op de set naast Robert Redford in diens nieuwe politieke thriller The Company You Keep.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content