TOURNÉE GÉNÉRALE

JEAN BLAUTE, samen met RAY COKES. 'Als ik nu een glas wijn drink, word ik haast aangevallen.'

Woensdag 19/1, 21.35 – één

De netmanager van één trakteerde zijn Canvascollega bij het begin van het nieuwe jaar ongetwijfeld op een rijk gevulde biermand. Niet alleen rijdt het populaire net zijn begrotingsgat dicht met tal van Canvasherhalingen, de zender van de meerwaardezoeker zorgt ook voor inspiratie: Tournée Générale krijgt nu een nieuwe jaargang bij één.

Betekent op de payroll van één staan dat jullie nu per helikopter vliegen in plaats van met het Volkswagenbusje?

Jean Blaute: Neen, van hogere budgetten hebben medepresentator Ray Cokes en ik niets gehoord. (Lacht) Maar er is ook niet beknibbeld, en daar mogen we al blij mee zijn als ik bevriende tv-makers hoor. Laten we de overstap naar één vooral als een promotie in populariteit beschouwen, zeker omdat de herhaling van de eerste reeks op één goede kijkcijfers haalde.

Belgische bieren zijn er ongetwijfeld genoeg voor een nieuw seizoen. Zorgen ze ook weer voor boeiende tv?

Blaute: Daar zeg je het, er zijn bieren genoeg voor nog tien seizoenen. En gelukkig vooralsnog ook nog om goede verhalen te vertellen. In de nieuwe serie zullen we ons meer op smaak toespitsen: hoe bepaalde bieren hun karakteristieke smaak krijgen en waar de diversiteit vandaan komt. We gaan het bijgevolg ook hebben over – vergeef me de vreselijke term – foodpairing, wat slaat op het combineren van bier met gastronomische gerechten. Daarvoor gaan we nu bij enkele chef-koks te rade.

Ook ‘Tournée Générale’ wordt een kookprogramma?!

Blaute: Geen paniek, er wordt hoop en al één keer gekookt. Neen, we zijn op zoek gegaan naar chefs die uit liefde voor het vak naar interessante combinaties op zoek gaan. Op zich is dat al interessant: we hebben vooral een wijncultuur, terwijl ook de smaak van bier verrassend goed bij bepaalde gerechten past. Mijn groetmoeder wist dat al, alleen is het nu een trend.

De foodpairingaanhangers hebben de naam nogal fanatiek te zijn. Hebben ze ‘Tournée Générale’ voor hun kar proberen te spannen?

Blaute: Zover zouden we het nooit laten komen. Persoonlijk laat ik me nooit meesleuren in religiositeit, of het nu om muziek, eten of wat dan ook gaat. Pas op, het is al eens gebeurd dat ik aan de toog van een Brussels café haast werd aangevallen door een bierfanaticus omdat ik een glas wijn stond te drinken. Als presentator van Tournée Générale zou ik dat niet mogen doen. Nochtans, wij maken geen programma tegen wijn, maar wel vóór bier.

De rode draad van het eerste seizoen was het maken van een eigen bier. Wat doen jullie deze keer?

Blaute: Weer een bier maken. (Lacht) Deze keer gaan we op zoek naar een bier dat zich leent voor de combinatie met een gastronomisch gerecht. Daarvoor krijgen we de hulp van de Rodenbachbrouwerij in Roeselare, al zal ons bier niet die typische Rodenbachsmaak hebben. Eerlijk: het maken van het bier is eigenlijk helemaal de verdienste van de brouwers, die er echt een erezaak van maken. Brouwerij Moortgat is voor de eerste Tournée Générale zelfs drie keer herbegonnen, en dat terwijl dat bier in de eerste plaats een nicheproduct is. Al bestaat er zeker vraag naar: als ik eens in een warenhuis kom, word ik er wel op aangesproken.

Mensen deponeren ostentatief enkele flessen in hun winkelwagentje als jij langskomt?

Blaute: Neen, ze maken altijd dat wrijvend gebaar met duim en wijsvinger. Ik heb het inmiddels opgegeven om hen diets te maken dat Ray en ik van de opbrengst van dat bier echt geen cent zien. Niet dat ik daarover klaag overigens.

Jij en Cokes gingen destijds als schier onbekenden op pad, wat voor veel improvisatie zorgde. Hoe ging dat deze keer?

Blaute: Intussen zijn we vrienden. Naast onze beperkte kennis over bier hebben we best nog wat gemeen: onze liefde voor muziek, onze leeftijd, onze ouderdomskwaaltjes… Het wilde nu wel dat we elkaar voor de opnames van Tournée Générale lange tijd niet meer gezien hadden. Maar: zodra we vertrokken waren, leek het weer alsof er geen tijd was overgegaan.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content