Vrijdag 17/7, 20.15 – Vitaya

Stephanie Clerckx zou niet misstaan als bloemenmeisje op het podium, maar het fotomodel volgt de Tour de France om heel andere redenen. Haar grote passie voor ‘de koers’ leidt haar in het spoor van de Quick Stepploeg naar de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen. Met Tour de Femme biedt de tv-debutante niet enkel een vrouwelijke blik op de befaamde rittenkoers, ze gaat ook op zoek naar andere boeiende vrouwen in het hele Tourcircus.

Vanwaar je interesse in het wielrennen?

Stephanie Clerckx: Goh, die is begonnen toen ik nog heel klein was. Thuis stond de koers altijd op, mede door mijn opa, denk ik. Die heeft nog meegereden in de volgwagen bij kermiskoersen. En ja, ik kijk naar álle koersen: niet alleen de Tour interesseert me, ook bij de voorjaarsklassiekers zit ik aan het scherm gekluisterd.

Wat vind je er dan zo bijzonder aan?

Clerckx: Zeker tijdens de Tour vraag ik me elke keer weer af wat zo’n renner ertoe drijft om zoveel uren aan een stuk in de gloeiende hitte op de fiets te gaan zitten. Dat is voor mij de schoonheid van het wielrennen. Volgens mij is het de zwaarste sport ter wereld, er komt veel meer bij kijken dan we te zien krijgen. Bovendien is het een typisch Vlaamse sport.

En krijg je je vriendinnen mee aan het kijken naar die ’typisch Vlaamse sport’?

Clerckx: Dat niet, neen. (Lacht) De meesten van hen kennen enkel Tom Boonen. (Bij het ter perse gaan was nog niet bekend of Boonen mocht deelnemen; nvdr.) Al doen ze nu wel hun best: omdat ik al een tijd met de voorbereidingen van Tour de Femme bezig ben, proberen ze toch mee op de hoogte te zijn.

Hoe ga je hen en – in een moeite door – andere vrouwen met Tour de Femme proberen warm te maken voor de Tour de France?

Clerckx: Natuurlijk hebben we enkele gesprekken met de mannen van Team Quick Step – ik ben niet voor niets met hen mee. We zullen ons vooral op de Belgen focussen. Jawel, ook Boonen doet zijn zegje, of hij nu mag starten of niet. Daarnaast zoek ik dus ook naar andere vrouwen in de Tourkaravaan – denk aan vrouwelijke supporters of het bloemenmeisje dat Eddy Merckx bij zijn allereerste overwinning mocht kussen.

Trouwens, ben je van plan ook zélf op de fiets te kruipen?

Clerckx: Wel euhm, ik had nog nooit op een koersfiets gezeten, maar heb besloten om het er voor Tour de Femme toch eens op te wagen. Op de eerste rustdag zal ik samen met de renners van Quick Step een training afwerken. Toen ik met Stijn Devolders fiets op de foto mocht, heb ik er toch enkele toertjes mee gereden. En geloof me, met zo’n racemachine is dat niet eens zo eenvoudig.

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content