Vanaf vrijdag 1/7, 22.15 – één

Geen Belgische Tourdoorkomst dit jaar, maar de wielergekte zal er niet minder om zijn. Houd bij de liveverslaggeving op Sporza alvast uw tricolore drietand of Vlaamsche Leeuwenvlag bij de hand, ’s avonds kunt u die het best inruilen voor een glas pastis of – waarom niet – een hele fles wijn. Karl Vannieuwkerke vergast u in Vive Le Vélo naar goede gewoonte op gezellige interviews en filmpjes van, uit en over het Tourcircus.

Blijft het beproefde recept intact?

Karl Vannieuwkerke: Toch wel. We krijgen opnieuw telkens twee gasten over de vloer en tonen tussen de gesprekken door filmpjes over die dag in de koers, maar ook over de streek, het verleden… We doen er alles aan om de mensen thuis een vakantiegevoel te geven – hopelijk met goed weer natuurlijk. Of ik al kan prijsgeven wie er komt? Wel, dat Guus Hiddink, de huidige Nederlandse bondscoach van Turkije, komt, vind ik geweldig. En één avond krijgen we met Marianne Vos en Emma Johansson twee erg straffe vrouwen aan tafel.

Vtm zendt dit jaar géén speciaal Tourprogramma meer uit. Werd dat nieuws bij jullie op gejuich onthaald?

Vannieuwkerke: In alle bescheidenheid: ik denk niet dat In het Wiel van de Tour ooit echt een concurrent is geweest van ons. Niet alleen zat Robin Janssens met zijn programma in een ander slot, zijn opzet was meer een Tourjournaal. Dat de VRT alle rechten heeft op de Tour helpt ook wel. (Lacht)

Vind je het belangrijk om ter plekke op te nemen, kwestie van toch een beetje in de buurt van het hele circus te blijven?

Vannieuwkerke: Je bent er bij en niet bij. We staan nooit aan de start of aankomst van een etappe en hebben weinig contact met de renners. Maar: ik heb het intussen wel gezien, dat circus. Als je al acht keer dezelfde leeuwentemmer aan het werk hebt gezien, hoeft dat niet meer zo nodig. Voor onze gasten is het wél heel fijn: die worden echt in de Tour gedropt. Plus: geen enkele studio aan de Reyerslaan of zelfs de tuin van de VRT kan die Franse sfeer evenaren.

De Giro werd ontsierd door de tragische dood van Wouter Weylandt. Trek je nu met een bang hart naar de Tour?

Vannieuwkerke: De schrik zit er wel in, ja. Zeker de eerste dagen slaat je hart bij elke valpartij even over: ‘Het is toch niet wéér van dat?’ Ik hoop dat die angst nog overgaat voor de start van de Tour. Nu, de Giro wás zwaar, maar niet echt onveilig. Het debat over onveiligheid is ongelukkig aan Wouters tragische dood gekoppeld geraakt. Als je alle risico’s wil elimineren, moet je de renners enkel laten koersen op de E17 tussen Kortrijk en Gent – en dan het liefst als er geen wegenwerken zijn.

Zijn er etappes waarnaar je speciaal uitkijkt?

Vannieuwkerke: De rit met finish op de Muur van Bretagne op de vierde dag, alleen al omdat Philippe Gilbert zelf al van in het begin zegt dat die rit van hem is. Als hij beweert dat hij er niet kan verliezen, wil ik dat graag geloven. En dan natuurlijk ook de aankomst op Alpe d’Huez, een klassieker – pure nostalgie.

Nu we toch bezig zijn: een pronostiekje graag!

Vannieuwkerke: Hmm, in een koers die drie weken duurt, kan véél gebeuren. Als hem niets ernstigs overkomt, zie ik Alberto Contador voor een vierde keer winnen. Verder hoop ik op een sterke Jurgen Van den Broeck – ik heb hem zien trainen en hij oogt erg gedreven. Top vijf is haalbaar, wie weet raakt hij zelfs op het podium. En dan is eigenlijk alles mogelijk: het zou mooi zijn, 35 jaar na Lucien Van Impe nog eens een Belgische winnaar. Maar noem dat maar dagdromerij. (Lacht)

En de andere Belgen?

Vannieuwkerke: Dan zet ik toch vooral in op Gilbert, al heeft Thomas De Gendt me dit voorjaar ook al aangenaam weten te verrassen. Boonen zie ik ook meedoen voor een overwinning, maar dan niet in een massaspurt, wel tijdens een ontsnapping.

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content