TOUR 2006

22.00 – ÉÉN

Terwijl we nog vol spanning wachten op de ontknoping van het WK Voetbal in Duitsland, start vandaag al een ander groot sportevenement, de Ronde van Frankrijk. De VRT brengt niet alleen verslag uit van de ritten, er is ook opnieuw de dagelijkse talkshow Tour 2006, waarin net als vorig jaar Karl Vannieuwkerke, wielerliefhebber bij uitstek, de presentator van dienst is. Samen met zijn gasten zal hij ons drie weken lang voorzien van nieuws, verhalen en roddels rond de koers, en dat doet hij naar eigen zeggen met veel plezier: ‘We werken aan het programma met een vriendenkring van een man of tien. Het is hard labeur, maar de voldoening is heel groot.’

Je hebt er dus geen spijt van dat je de koers niet van dichtbij kunt volgen?

Karl Vannieuwkerke: Neen, ook al is het een unieke ervaring om de Ronde zelf mee te maken, ik benijd onze reporters in Frankrijk niet. Ik heb het zes jaar gedaan: in het begin is het alsof je rondtoert in wonderland, maar na een paar keer heb je het wel gezien. Het is uiteindelijk altijd hetzelfde. Reken daar de vele verplaatsingen bij en de steeds hardere concurrentie tussen de journalisten. Nee, ik ben heel tevreden met Tour 2006.

Is er iets veranderd aan de formule?

Vannieuwkerke: De basisingrediënten blijven aanwezig, met de rit van de dag als uitgangspunt, maar er zijn ook een paar nieuwe rubrieken. We besteden veel aandacht aan de Tour van 1976, dertig jaar geleden dus, toen België met Lucien Van Impe een laatste tourwinnaar vierde. Elke dag vertelt een gast over die memorabele Ronde, zoals Leo Tindemans, toen eerste minister. In een andere rubriek laten we filmpjes zien van ons duo in Frankrijk. De eerste week is dat Wouter Deprez samen met Herman Van Springel. En dan is er nog onze nieuwe band, Les Supappes.

Wat verwacht je zelf van de Ronde dit jaar?

Vannieuwkerke: Voor mij is Ivan Basso topfavoriet, al lijkt het me moeilijk om de Giro én de Tour in één jaar te winnen. Jan Ullrich mogen we zeker niet afschrijven, want zoals Lance Armstrong zei: ‘It takes one good time trial, and one good mountain stage to win the Tour. ‘ Ik ben trouwens blij dat Armstrong er na al die jaren niet meer bij is, want de Ronde werd veel te voorspelbaar. De spanning was er altijd snel af.

En de Belgen?

Vannieuwkerke: Ik hoop toch op een aantal ritzeges. En als Tom Boonen goed sprint in de eerste etappes, moet hij ook een paar dagen in het geel kunnen rijden. Ik verwacht toch ook dat hij dit jaar Parijs haalt in de groene trui.

A concert for Bangladesh Registratie van het benefietconcert dat George Harrison in 1971 organiseerde voor het noodlijdende Bangladesh, met optredens van onder meer Bob Dylan en Eric Clapton (0.35 – BBC2). Mikaël *** Carl Theodor Dreyer, D 1923. Tragische, delicaat warmhartige liefdessymfonie tussen een schilder (cineast Benjamin Christensen) en zijn hypocriet model, door hem geadopteerd. Een van Dreyers meest kunstzinnige films op picturaal gebied, een optocht van meesterlijke grootopnamen (00.35 – Arte) A Fish Called Wanda ** Charles Crichton, GB 1987. Ealing-veteraan Crichton ( The Lavender Hill Mob) op excursie in Monthy Phyton-land. Deze dolzinnige caperfilm over een grote juwelenbuit drijft de combinatie tussen vulgariteit, hilarische grappen en kwiek fysiek acteren soms energiek ten top. Vooral de cast van deze ouderwetse, excentrieke komische farce is grappig (22.55 – Vijftv) Die Einsamkeit der Krokodile ** Jobst Oetzmann, D 2000. Nederland 3 zet zijn interessante kijk op de recente Duitse film verder met deze vertederende tragikomedie, een charmante kijk op de soms vreemde inwoners van een dorpje in het Duitse achterland. Baghdad Café en Local Hero loeren om de hoek. (00.30 – Ned 3)

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content