PS2, XBOX, PC

Total Overdose ****

Total Overdose verenigt de humor uit Grand Theft Auto, de coole moves uit Max Payne, de snelle actie uit Serious Sam en het goede puntensysteem uit Tony Hawk. Tenminste, dat beweren de makers van dit compleet geschifte schietspel. Op een nuchtere recensent heeft zulke schaamteloze zelfbewieroking het effect van een rode doek op een stier – het brengt een gemeen killerinstinct naar boven. Maar de grootspraak van de jongens van het Britse productiehuis SCI blijkt geheel terecht: Total Overdose is hilarisch, virtuoos, waanzinnig snel, Zwitsers nauwkeurig en latijns loco. Niet zo goed als SCI beweert, maar nóg beter.

Total Overdose voert je naar de bedwelmend hete Mexicaanse jungle, waar ex-agent Ramiro Cruz op zoek gaat naar de waarheid omtrent de verdwijning van zijn vader. Ernesto Cruz, zelf een agent, verdween spoorloos tijdens een undercoveroperatie tien jaar geleden. Het officiële verhaal luidt dat hij stierf aan een overdosis, maar zijn zoon gelooft dat hij werd vermoord door de drugsmaffia die hij achternazat. En dus heropent hij de jacht – een onderneming die niet zozeer moed en rechtvaardigheidszin vergt, als wel een ongezonde vastberadenheid en enkele losse schroeven in de bovenkamer.

Dat laatste zit wel goed, zoals Ramiro’s bijnaam El Gringo Loco doet vermoeden. Wanneer de hitte het bloed doet borrelen en het verstand verdooft, is de Mexicaanse Robin Hood op zijn best. Onbevreesd en onbezonnen schiet hij zich een weg door de jungle. Livin’ la vida loca, maar dan met een geweer in de aanslag. Voor wie wel eens een boek leest: denk aan Heart of Darkness. Voor de anderen: Apocalypse Now. Naarmate de game vordert, wordt Ramiro almaar doller en driester. Hij knalt de loopjongens van de drugsmaffia niet zomaar omver, hij doet het met overgave. Het mooie is: Total Overdose is zo opgebouwd dat je alle ruimte krijgt voor freestyle combat. Je kan je dus helemaal uitleven. Leuke bonus: als je jezelf even voorbijloopt, kan je tien seconden in de tijd terugspoelen om je laatste move ongedaan te maken. Twee onmisbare attributen bij het spelen van deze pikante salsa shooter zijn een handdoek en een fles tequila. De handdoek om het zweet van je voorhoofd te vegen, de tequila om de sfeer te proeven.

Bart Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content