Alle evenementen rond de Kubrickexpo en de retrospectieve op het Filmfestival van Gent op een rij.

Voor alle bijkomende info: www.filmfestival.be/stanleykubrick

STANLEY KUBRICK-TENTOONSTELLING (5/10-7/1/07)

Een project van het Deutsches Filmmuseum van Frankfurt am Main, in samenwerking met Kubricks weduwe Christiane en de Stanley Kubrick Estate. In het kader van het Filmfestival van Gent te zien in het Caermersklooster. Elke bezoeker ontvangt een rijkelijk geïllustreerde Focus Knack Special volledig gewijd aan de regisseur. Patrick Duynslaegher en Dave Mestdach geven commentaar en achtergrondinformatie bij zijn dertien films. Een collector’s item! (Meer over de tentoonstelling op blz. 55)

KUBRICK OP HET FILMFESTIVAL VAN GENT (11-22/10)

Tribute. Retrospectieve van het volledige oeuvre van Kubrick (behalve zijn eerste film, Fear and Desire, die de regisseur zelf verloochende) met inbegrip van zijn zelden vertoonde documentaire kortfilms The Seafarers, Day of the Fight en Flying Padre. Van The Shining wordt de lange Amerikaanse versie vertoond die door Kubrick zelf voor de Europese release met 24 minuten werd ingekort. Spartacus en 2001: A Space Odyssey zijn te bewonderen in het glorieuze 70 mm-formaat. (Volledige filmografie vanaf blz. 62)

A Life in Pictures. Ook te zien op het festival: de documentaire van leven en (vooral) werk van Kubrick, gemaakt door Jan Harlan, zijn zwager, vertrouweling en uitvoerend producent van zijn laatste films. (Zie ook interview met Harlan en Christiane Kubrick op blz. 56)

O Lucky Malcolm. Harlan, die ook in de jury zit, brengt zijn nieuwste documentaire mee naar Gent, een persoonlijk portret van Malcolm McDowell die ondanks zijn trilogie voor Lindsay Anderson ( If…, O Lucky Man! en Britannia Hospital) voor altijd zal worden herinnerd als de sardonische droog Alex in A Clockwork Orange.

Colour Me Kubrick. Kubrick werd in de jaren 90 geplaagd door Alan Conway, een man die zich uitgaf voor de regisseur, alhoewel hij niet eens vertrouwd was met diens werk en bijlange niet op hem geleek. Wel gebruikte hij de Kubrickfaam om minderjarige jongens met de belofte van een screentest te misbruiken. Inmiddels werd over deze oplichter een film gemaakt met John Malkovich in de hoofdrol. In Gent te zien in de sectie World Cinema.

An Evening With. Onze hoofdredacteur Patrick Duynslaegher ontvangt op donderdag 12 oktober in de Theaterzaal van het Kunstencentrum Vooruit enkele internationale gasten om te praten over het werk van Kubrick, onder wie Jan Harlan (zie A Life in Pictures) en de Franse Kubrickexegeet Michel Ciment.

Kubrick cd. Stanley Kubrick wist als geen ander beroemde (of minder bekende) klassieke en avant-gardemuziek op zijn beelden te zetten en daarmee associaties te creëren die voor eeuwig in het geheugen gegrift staan. Wie kan nog een Strausswals horen zonder meteen ook de ruimteschepen majestueus door het heelal te zien tollen? Het Filmfestival van Gent brengt een cd uit met een bloemlezing uit de Kubricksoundtracks. Te koop aan de festivalkassa en in het Caermersklooster voor 15 euro.

KUBRICK OP DVD

Op zijn debuutfilm na ( Fear and Desire) zijn alle films van Kubrick op dvd verschenen. Killer’s Kiss, The Killing en Paths of Glory bij MGM; Spartacus bij Universal, alle andere films bij Warner.

BOEKEN OVER KUBRICK

The Stanley Kubrick Archives. Alison Castle (Red.) Taschen, 2005.

U moet er diep voor in uw portemonnee tasten (150 euro) maar u krijgt er dan ook een monumentaal boek voor dat de geniale regisseur zeker zou hebben geapprecieerd en dat zelfs een beetje op een Kubrick-object lijkt. De zwarte monoliet uit 2001: A Space Odyssey in boekvorm zeg maar.

Stanley Kubrick, Director. Alexander Walker; Weidenfeld, 1999.

De intussen overleden Alexander Walker (filmrecensent van The Standard) was de eerste die films als Killer’s Kiss en The Killing (die in Engeland niet eens aan de pers werden voorgesteld!) au sérieux nam. Hij hield er een levenslange vriendschap met Kubrick aan over, schreef de eerste grondige studie over de cineast (waarvan na diens dood de aangevulde versie verscheen), waarin hij op intelligente wijze de dwingende visuele stijl van Kubrick in kaart brengt.

Kubrick. Michel Ciment; Calman-Lévy, 1999. Oerdegelijk standaardwerk dat een schat aan informatie bevat. De Franse Kubrickkenner Michel Ciment kiest voor een mix van beschouwingen over de films en gesprekken met de regisseur en zijn naaste medewerkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content