Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Alien Alarm – Seks met buitenaardse wezens en andere leukigheden, in het eerste seizoen van ‘Torchwood’.

Reeks: **

Extra’s:

(Just Entertainment)

Reeks. Eigenlijk had deze reeks even goed Chordwoot, Dotwoorch of Wotodorch kunnen heten. Dat zijn immers ook anagrammen van Doctor Who, de klassieke Britse sciencefiction-serie waarvan Torchwood een spin-off is. Toen de BBC Doctor Who in 2005 opnieuw in het leven riep, bleek die remake zo succesvol dat scenarist Russel T. Davies de kans kreeg om een oude droom – een bovennatuurlijke misdaadreeks geïnspireerd door The X-Files en Buffy The Vampire Slayer – waar te maken.

‘Torchwood’ was de werktitel die men voor de nieuwe Doctor Who-reeks gebruikt had, zodat de plannen om de door de tijd reizende dokter opnieuw tot leven te wekken niet op voorhand zouden uitlekken. Daardoor past de naam ook perfect bij deze serie, waarin alles draait om zaken die het daglicht niet mogen zien. In Torchwood volgen we de belevenissen van een ultrageheime overheidsinstantie die de aanwezigheid van buitenaardse wezens op aarde volgt en in goede banen leidt. Onder leiding van de charismatische en mysterieuze Jack Harkness, een man die niet alleen onsterfelijk is, maar ook een erg gezonde seksuele appetijt heeft, gaat het team van het Torchwood Institute op zoek naar ‘aliens’ die op onze planeet beland zijn en het leven hier onveilig maken.

Torchwood lijkt soms een beetje tussen twee stoelen te vallen. Door de amateuristische speciale effecten en de heroïsche oneliners van de hoofdpersonages – ‘The 21st century is when everything changes, and Torchwood is ready!’ – zou je denken dat de serie zich vooral op kinderen richt. Maar de jongste kijkers zullen moeten slikken bij het expliciete geweld en vooral de vele stomende seks, waarbij de scenaristen vleselijk contact tussen mensen en ‘ aliens‘ niet schuwen. Wie echter voorbij de campy sfeer kijkt en Torchwood niet al te ernstig neemt, kan aan deze serie plezier beleven, dankzij de spitsvondige verhalen en gevatte dialogen. Geen extra’s.

Win 10 exemplaren van Torchwood. Zie pagina 6.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content