Maandag 4/2, 20.40 – één

Laat u niet afschrikken door diegenen die verkondigen dat we op een marxistische staat afstevenen. Als het aan de Vlaamse regering ligt, wordt dit een plek om te ondernemen, en met gesubsidieerde tv-programma’s om u en mij daarvan te overtuigen, zoals Topstarter op één. Drie ceo’s, Inge Geerdens van technologiebedrijf CVWarehouse, Jan Kriekels van radiatorproducent Jaga en Wouter Torfs van schoenenwinkel Torfs, begeleiden daarbij startende ondernemers.

WOUTER TORFS:Topstarter is reality in de zuiverste zin van het woord: enkele ondernemers worden op de voet gevolgd tijdens de cruciale fases van een eigen zaak opstarten: een idee uitdenken, een doordacht plan opstellen en uiteraard de handen uit de mouwen steken. Gaandeweg komt daar een wedstrijdelement bij, met proeven.

Die zijn vermoedelijk meer dan veredelde spelletjes?

TORFS: Absoluut, dat was een van mijn voorwaarden om mee te werken. Ik kan nog niet verklappen wat we zullen doen, maar bijvoorbeeld in de tweede aflevering onderwerpen we de starters aan managementstests. Het format van Topstarters is bedacht door productiehuis deMensen, maar tijdens het maken van het programma waren ik en mijn collega’s steeds betrokken bij de inhoud.

Want je zet ook je reputatie op het spel met dit programma?

TORFS: Niet alleen die van mezelf, maar ook die van ons bedrijf, Schoenen Torfs – we hebben de titel van beste werkgever van België hoog te houden. Tijdens mijn eerste ontmoeting met deMensen heb ik duidelijk gemaakt dat ik geen Mijn restaurant-toestanden wilde, waarbij na verloop van tijd het spektakel en de inkijk in het privéleven van de mensen de overhand krijgen. De makers hebben mij meteen overtuigd dat dat bij Topstarters niet het geval zal zijn.

Maar dan wil de cynicus weten: kan een tv-programma spannend zijn zonder spektakel?

TORFS: Na het zien van de eerste aflevering kan ik zeggen: bij Topstarters in elk geval wel. Alles wat bij ondernemen komt kijken, is volgens mij boeiend genoeg, zonder dat er peper, zout of tabasco aan te pas moeten komen. Wij, de drie ceo’s, zijn ook drie verschillende persoonlijkheden met elk onze eigen aanpak, dat geeft ook een dynamiek.

Heb je toevallig een van de andere programma’s om ondernemen te stimuleren gezien, zoals de fictieserie Crème de la crème?

TORFS: Nog niet, maar dat moet ik zeker eens doen. Elke goed onderbouwde poging om ondernemen in een goed daglicht te stellen, is welkom. Ik kan moeilijk zeggen ‘mijn kind, schoon kind’, maar toch ben ik ervan overtuigd dat het realitygenre zich er het beste toe leent om ondernemen onder de belangstelling te brengen.

Geloof je dat dergelijke televisieprogramma’s effectief een impact kunnen hebben op het ondernemersklimaat?

TORFS: Dat kan televisie zeer zeker, maar toegegeven, ondernemen is een complex iets om op tv te brengen. Er komt zoveel bij kijken en de tv-makers moeten over het nodige metier beschikken om er een correct beeld van op te hangen. Er wordt de laatste tijd duchtig gedebatteerd over het ondernemersklimaat, maar vergis je niet: dat is ondanks de crisis de voorbije jaren toegankelijker geworden in ons land. Hopelijk kan televisie de mensen de weg tonen.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content