001. The Man From U.N.C.L.E. (Richard Donner, Joseph Sargent e.a., VS 1964-1968 – TV)

Robert Vaughn en David McCallum zijn Napoleon Solo en Illya Kuryakin, twee topagenten van het United Network Command for Law Enforcement, die de vijanden van de vrede bestrijden (meer bepaald de kwade krachten van THRUSH). Nog altijd onovertroffen mix van ironie en ernst waarvoor Ian Fleming even adviseur was.

002. Licensed To Kill (Lindsay Chonteff, GB 1965)

Tom Adams is Charles Vine, ‘The Second Best Secret Agent In The Whole Wide World’. De tag line was nog beter: ‘ He’s only number two, but he’s just as good as the higher pricedagent.’ Adams mocht nog tweemaal aantreden, in Where The Bullets Fly (1966) en Somebody’s Stolen Our Russian Spy of O.K. Yevthushenko (1968).

003. The Ipcress File (Sidney J. Furie, GB 1965)

Michael Caine is Len Deightons man of mystery, wiens naam nooit wordt onthuld (Caine suggereerde ‘Harry’, de studiobonzen ‘Palmer’). Hij is de perfecte, minder elitair klinkende en drinkende anti-Bond, die met één lusteloos oog focust op de bureaucratie, het andere op de ontvoering en hersenspoeling van Britse wetenschappers. Gevolgd door Funeral in Berlin (1966) en The Billion Dollar Brain (1969).

004. Our Man Flint (Daniel Mann, VS 1966)

Op de hielen van Goldfinger kwam de war of the spoofs, een plotse explosie van klonen, parodieën, pastiches en wat nog meer (zoals een film met Sean Connery’s broer Neil als de broer van 007, die not available was). James Coburn is Derek Flint, en hij wil een antwoord op de vraag waarom het weer zo gek doet en geheim agenten als vliegen vallen. Dit was een van de meer geslaagde grappen, gevolgd door In Like Flint (1967) en een inferieure tv-spin-off.

005. Modesty Blaise (Joseph Losey, GB 1966)

Groot-Brittannië vreest dat haar deal van 50 miljoen pond aan diamanten in ruil voor olieconcessies van een of andere sjeik wordt bedreigd door aartscrimineel Gabriel, en dus roept Her Majesty’s Secret Service de hulp in van sexy Modesty Blaise. Het wicht, gespeeld door Monica Vitti, kan haar look in een vingerknip veranderen en heeft het mannelijk geheim spel even gezwind door. Grootmeester Losey brengt de vrouwelijke tegenhanger voor male chauvinist pig Bond, en het jaar daarop deed Raquel Welch aan ‘ female Bond-ing’in Fathom (1967).

006. The Silencers (Phil Karlson, VS 1966)

Dean Martin is Matt Helm, de eeuwig dronken superspion uit Donald Hamiltons romans. Ondanks een continue kater neemt hij het op tegen The Big O, een misdaadorganisatie met zin voor nucleaire sabotage, terwijl hij ondertussen stripclubs en overrijpe vrouwen inneemt. Martin mocht een kwartetje bij elkaar feesten, want later volgden ook nog Murderer’s Row (1966), The Ambushers (1968), and The Wrecking Crew (1969).

007. Austin Powers: International Man of Mystery (Jay Roach, VS 1997)

Mike Myers is shagmeister Austin Powers, een door seks bezeten Engelse spion met afschuwelijke tanden die uit zijn cryogene staat wordt gehaald en in de jaren ’90 zijn zwak voor psychedelische misdaadbestrijding demonstreert. Op het hoogtepunt van de sixties- en seventiesrevival trok deze spionnenkolder de Bondrage van het derde millennium op gang. Myers’ Dr. Evil is gebaseerd op Flemings SPECTRE-brein Ernst Stavro Blofeld.

door Jo Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content