TOP GEAR

Een deel van het nieuwe TOP GEAR-team: (vlnr.) MATT LEBLANC, CHRIS EVANS en THE STIG.

Vanaf zondag 29/5, BBC Two

Het razend populaire autoprogramma doet het voor het eerst zonder Jeremy Clarkson en co.

Er valt veel te zeggen over 2015, maar niet dat het een bijster positief jaar was voor bekende trio’s. Niet alleen K3 gaf de fakkel door, ook het team achter het Britse autoprogramma Top Gear werd de laan uitgestuurd. Jeremy ‘Jezza’ Clarkson, Richard ‘The Hamster’ Hammond en James ‘Captain Slow’ May vormden een vaste waarde in de Britse kijkcijferbolide. Het vertrouwde trio verdiepte zich in de levensstijl van autoliefhebbers, kronkelde langs landweggetjes en brede avenues, dronk bruin bier en tapte moppen. Ook als auto’s je geen bal konden schelen, raakte je begeesterd door het enthousiasme waarmee ze besproken werden. Maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Van Hitlermopjes tot racistische sneren over luie Mexicanen – de controversiële uitspraken en het gedrag van Clarkson zetten heel wat kwaad bloed. Toen hij een producer te lijf ging omdat zijn patatjes niet klaarstonden, werd het Top Gear– gezicht ontslagen. Zijn copresentatoren stapten uit solidariteit op.

Zeven presentatoren, twee blokken televisie. Dat haalt BBC nu uit de kast om het hernieuwde Top Gear te lanceren. Een gemakkelijke rit is het niet geweest. Vooral Clarksons opvolger Chris Evans draaide al menig rondje in de geruchtenmolen. Zo zou hij snel wagenziek worden en niet kunnen praten tijdens het rijden. Twee mankementjes waaraan de presentator van het populaire automagazine niet mag lijden. Maar de afgelopen acht maanden heeft Evans samen met zijn copresentatoren – Matt LeBlanc (Joey uit Friends, jawel) en raceprofessionals Sabine Schmitz, Chris Harris, Eddie Jordan en The Stig – meer dan 12.000 kilometer afgelegd in negen landen op vier continenten om de allernieuwste auto’s te testen.

Het nieuwe seizoen van Top Gear krijgt op zondag 29 mei officieel groen licht op BBC Two. Voor het eerst zal het programma uitgebreid worden met Extra Gear: meteen na Top Gear kunt u op BBC Three terecht voor exclusieve footage, interviews en beelden achter de schermen met gastheer Rory Reid.

De vraag is of dat zal volstaan. Clarkson denkt van niet en werkt met Hammond en May aan een eigen autoprogramma voor Amazon Prime. ‘Ik hoop dat Chris geniet van wat nog enkele weken de grootste autoshow ter wereld zal zijn’, sneerde Clarkson naar Evans in de Britse pers. Zo zeker is hij dat zijn nieuwe serie het BBC-programma van de troon zal stoten. En toch kan het geen kwaad om het nieuwe Top Gear-team een kans te geven. Al was het maar om Joey Tribbiani te spotten in een Jaguar die méér is dan een doek over een stapel kartonnen dozen.

ANKE WAUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content