De zomer is ook in de Betere Bioscoop vaak komkommertijd, maar dit jaar staan er flink wat veelbelovende titels op het programma. Tien films waarbij het goed schuilen is voor de zon – of de regen.

1 The Nanny Diaries – 2 juli

Na hun geestige debuut American Splendor zetten Shari Springer Bergman en Robert Pulcini hun doortocht door Indywood verder met deze disfunctionele familiekomedie. Met goed volk als Paul Giamatti, Laura Linney en Scarlett Johansson, als kinderjuf die bij een verbitterde bourgeoisclan uit de Upper East Side belandt.

2 Empties – 2 juli

Twaalf jaar na hun Oscarwinnende crowdpleaserKolya doen de Tsjechen Zdenek en Jan Sverak hun succesformule – vader Zdenek acteert, zoon Jan regisseert – nog eens dunnetjes over. Empties is een dramedy over een pensioengerechtigde leraar die na veertig jaar huwelijk plots met een echtelijke crisis kampt.

3 Nightwatching – 16 juli

De hoogdagen van Peter Greenaway liggen al een tijdje achter ons, maar met deze Rembrandt- biopic haalt de Britse arthouse-paus eindelijk nog eens de bioscoop. Een digitaal gedraaide hommage aan Van Rijns ultieme meesterwerk, vermengd met Greenawaydada’s als religieuze satire, theatrale intermezzi, historische complotten en barokke spielereien.

4 Chacun son cinema – 16 juli

Bij zijn 60e verjaardag gaf het filmfestival van Cannes vorig jaar 33 topregisseurs de opdracht elk een kortfilmpje te draaien over de geneugten en frustraties van de zevende kunst. Een omnibusfilm met afwisselend grappige (Ken Loach), bloedige (Lars von Trier), dromerige (Gus van Sant), lugubere (David Cronenberg) en protserige (Jane Campion) bijdragen.

5 Sagan – 16 juli

Gebrek aan ambitie kan deze biopic van veterane Diane Kurys over Françoise Sagan alvast niet worden aangewreven. Maar over de controversiële Franse successchrijfster valt dan ook heel wat te vertellen, van haar schandaaldebuut met Bonjour Tristesse over haar hedonistische levenswandel tot haar trieste neergang in drugs, depressies en schulden.

6 The Dorm – 30 juli

Dat het kan spoken in internaten weet iedereen die er zelf ooit werd gedropt. Zo ook regisseur Songyos Sugmakanan, die met deze Thaise emothriller over een 12-jarige kostschoolganger in de slipstream sluipt van spookhuisfilms als The Devil’s Backbone en El Orfanato.

7 Il dolce è l’amaro – 30 juli

Antimaffiadrama van Andrea Porporati over een modale Siciliaan die een carrière als gangster ambieert maar gaandeweg ontdekt dat waarden als eer, trouw en liefde bij de Cosa Nostra toch niet altijd even hoog aangeschreven staan.

8 Secret Sunshine – 30 juli

Na zijn controversiële gehandicaptenromance Oasis zet de Koreaanse romancier, cultfilmer en cultuurminister – eat your heart out, Bert Anciaux – Lee Chang-dong zijn dissectie van het menselijke beestje verder met een grimmige vertelling over een moeder en haar zoon die tot tweemaal toe door het fatum worden getroffen. Vorig jaar bekroond te Cannes.

9 Caotica Ana – 6 augustus

Na Tierra en Lucia y el sexo breidt de Spaanse regisseur Julio Medem zijn postmoderne cataloog uit met deze ‘metafysische love story’ over een sexy hippiemeisje dat via hypnosesessies bij de Native Americans belandt.

10 Nés en 68 – 20 augustus

Veertig jaar na les événements taxeren Olivier Ducastel en Jacques Martineau ( Drôle de Felix, Crustacés et coquillages) de sociale en politieke erfenis van mei 68, in deze familiekroniek met Laetitia Casta en Yannick Renier als jonge minnaars tussen de Parijse barricades.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content