top 10 2010

1

Bad Lieutenant, The Road, Kick-Ass, Shutter Island, Inception, Inferno, Treeless Mountain… aan straffe films ook dit jaar geen gebrek. Toch vonden wij van Knack Focus deze tien nog nét iets straffer.

1

THE GHOST WRITER ROMAN POLANSKI

Een voormalig Brits premier komt onder vuur te liggen wanneer een ghostwriter de opdracht krijgt om diens memoires neer te pennen. Een superieure suspensethriller van Roman Polanski, afgewerkt onder huisarrest en bekroond tot beste Europese film van het jaar.

2

POLICE, ADJECTIVE CORNELIU PORUMBOIU

Heeft het als flik wel zin om weedpaffende scholieren te schaduwen? Wanneer komt Roemenië in het reine met zijn Ceausescuverleden? En wat is de definitie van de woorden ‘plicht’ en ‘politie’? Ontdek het in dit meesterlijk minimalistische en subtiel sarcastische suspensedrama zonder suspense.

3

THE SOCIAL NETWORK DAVID FINCHER

David Fincher neemt de ontstaansgeschiedenis van de sociaalnetwerksite Facebook onder het scalpel, met als resultaat: een messcherp dossierdrama over hebzucht, hoogmoed, verraad en andere excessen van de Amerikaanse Droom. The Revenge of the Nerds 2.0.

4

DES HOMMES ET DES DIEUX XAVIER BEAUVOIS

Zeven Franse paters blijven hun Algerijnse klooster en roeping trouw ondanks de toenemende terreurdreiging. Een pakkend en meditatief noodlotsdrama over toewijding en (zelf)opoffering, gebaseerd op de slachtpartij van Tibhirine uit 1996.

5

ANOTHER YEAR MIKE LEIGH

In deze bitterzoete herfstsonate schetst Mike Leigh een jaar uit het leven van enkele modale Britse sixtysomethings en reflecteert en passant over liefde, lijden en dood. Een ander jaar, een andere Mike Leighfilm. Maar wat voor één!

6

A SERIOUS MAN JOEL & ETHAN COEN

De broers Joel en Ethan Coen keren terug naar het suburbia en de late sixties van hun jeugd voor deze gitzwarte zedenkomedie vol Joodse neuroses en complexen. Schlemiel van dienst: wiskundeprofessor Larry Gopnik die tot moderne Job wordt gepromoveerd.

7

UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES APICHATPONG WEERASETHAKUL

Is er leven na de dood? Wel volgens deze spirituele en terecht met de Gouden Palm bekroonde fabel van – even concentreren nu – Apichatpong Weerasethakul. Trek samen met de terminaal zieke Uncle Boonmee de Thaise jungle in, waar hemel en aarde, mensen en geesten elkaar ontmoeten.

8

POETRY LEE CHANG-DONG

De Koreaanse rasverteller Lee Chang-dong breidt zijn cataloog van complexe vrouwenkronieken uit met dit subtiele portret van een dementerende bejaarde die zich vastklampt aan de poëzie. A thing of beauty, is a joy forever.

9

THE ILLUSIONIST SYLVAIN CHOMET

Meesteranimator Sylvain Chomet reanimeert een nooit gerealiseerd project van wijlen Jacques Tati, en maakt er een nostalgische, verstilde en discreet grappige tekenfilm van. Een teder en melancholisch adieu aan Le Grand Jacques.

10

A SINGLE MAN TOM FORD

Modegoeroe Tom Ford debuteert sterk met dit sensuele sixtiesportret van een homoseksuele professor die ‘bedankt, het was fijn en tot ziens’ zegt aan het leven. Haute-couturecinema met gebroken hart en getormenteerde ziel.

DOOR DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content