(20th Century Fox Home Entertainment)

(Columbia Tristar Home Entertainment)

(Carlotta Video; Franse import)

De beste dvd’s van het afgelopen jaar zijn meteen ook handige tips voor late kerstaankopen. 1. THE ALIEN QUADRILOGY (1979-1997)

Net als het slijmerig creatuur waar het allemaal om begonnen is en net als de protagoniste Ellen Ripley (Sigourney Weaver) die tijdens de strijd tegen het oermonster allerlei metamorfosen ondergaat, lijkt ook de dvd-uitgave van de Alien franchise op een alsmaar muterend digitaal organisme met vele vertakkingen, gedaanten en tentakels. De Alien-serie werd in de loop der jaren met steeds meer bonusmateriaal uitgebreid, om nu in deze ultieme editie uit te zaaien tot een negendelige box met maar liefst 32 uur aanvullend materiaal rond de kosmische en biologische huiver. Zo zijn van de vier films ( Alien; Aliens; Alien 3; Alien Resurrection) zowel de originele bioscoopversie als een langere Special Edition te bewonderen. Vooral de integrale cut van Alien 3 is een revelatie: liefst 28 minuten, oftewel 8 hoofdstukken, langer dan de theatrical release. Een van de bonussen verdiept zich in de voorgeschiedenis van deze ascetische en mystieke aflevering van de monstersaga, die oorspronkelijk geregisseerd zou worden door de Nieuw-Zeelander Vincent Ward. Op de film van David Fincher krijgt hij nog louter een story credit, al blijft er van zijn oorspronkelijk verhaal niet veel meer overeind. De extra’s geven middels schetsen, tekeningen en schaalmodellen een inzicht in Wards gedurfde lowtechvisie op een toekomst die middeleeuws aanvoelt en waarin het reusachtig ruimteschip (veeleer een miniplaneet) volledig van hout is, inclusief een kathedraal met futuristische kloosterorde.

2. THE CHAPLIN COLLECTION (1920-1957) (Warner Home Video)

Hét filmhistorische dvd-evenement van het jaar: de digitale restauratie (voorzien van degelijke documentaires, interviews, zeldzaam archiefmateriaal) van op één na alle lange speelfilms van Charles Chaplin. Schateren met The Gold Rush, huilen met The Kid, fijntjes genieten van A Woman of Paris, droevig glimlachen bij Limelight… Een halve tot driekwart eeuw later blijven de Chaplin-klassiekers een overrompelende emotionele ervaring én (mede dankzij de supplementen) de meest onderhoudende filmgeschiedenisles ter wereld.

3. THE BRD TRILOGY (1979-1982) (Criterion; Amerikaanse import)

Het is ironisch dat een Amerikaanse dvd-uitgever dit prachtige eerbetoon brengt aan de geniale Duitse snelfilmer Fassbinder, met deze voorbeeldig omkaderde restauraties van Die Ehe der Maria Braun, Lola en Die Sehnsucht der Veronika Voss, een triptiek over drie vrouwen die elk op hun manier het Wirtschaftswunder belichamen.

4. ONCE UPON A TIME IN THE WEST (1968) (Paramount) ONCE UPON A TIME IN AMERICA (1984) (Warner Home Video)

Onweerstaanbare Sergio Leone double bill. De Italiaanse superstilist draagt twee oer-Amerikaanse genres (de western en de gangsterfilm) majestueus ten grave in een tergend ceremoniële mise-en-scène. Van beide vaak verminkte films krijgen we definitieve versies.

5. CLAUDE CHABROL BOX (1966-1973) (DVDY Films; Franse import)

Inzake prijs-kwaliteitverhouding zal u geen betere box vinden: vijf films van de Franse meester (waaronder vier absolute toppers uit de Europese cinema van de jaren zestig/zeventig: La femme infidèle, Que la bête meure; Juste avant la nuit; Les noces rouges) voor slechts 32 euro.

6. THE ADVENTURES OF ROBIN HOOD (1938) (Warner Home Video)

Onstuimige en onverwoestbare klassieker uit Warners gouden jaren, met glansrol voor het toenmalig viriel idool Errol Flynn. Met boeiende achtergrondgeschiedenis en een simulatie van het ouderwets bioscoopbezoek (journaal, cartoons, trailers en documenten uit 1938).

7. SEIJUN SUZUKI (1963-1967) (HK Vidéo; Franse import)

Eén film van de meester van de sensueel barokke yakuza-film bevat meer visuele vondsten dan de hele Vlaamse cinema bij elkaar geraapt en in deze digipack-box krijgt u maar liefst drie van zijn knettergekke misdaadprenten ( La marque du tueur, La barrière de chair, La jeunesse de la bête) waarin Suzuki in een gulzige popartexplosie met kleur en Cinemascope goochelt.

8. THE SHIELD: the Complete First Season (2002)

Eén aflevering uit deze hondsbrutale politiereeks van Shawn Ryan over een corrupte kaalkop van de LAPD bevat meer drama, verrassingen, shock-momenten, puike acteerprestaties (Michael Chiklis op kop) en efficiënte regie-invallen dan alle Vlaamse misdaadseries bij elkaar geharkt (alhoewel, van die shock-momenten zijn we niet helemaal zeker).

9. PAUL MORRISSEY TRILOGY (1968-1972)

De drie spraakmakende, aandoenlijk amateuristische kladfilmpjes waarmee Andy Warhol-discipel Paul Morrissey de Amerikaanse Underground uit zijn avant-gardehokje schopte. Flesh: een dag uit het leven van een mannelijke hoer; Trash: de antidrugskroniek waarin Joe Dallessandro wegens heroïnegebruik geen erectie kan krijgen; Heat: de vrolijk vunzige versie van Billy Wilders Sunset Boulevard.

10. THE LION KING (1994) (Walt Disney Classics)

Feestelijke editie van de ‘instant klassieker’ uit de Disney-studio, gepresenteerd met een denderende nieuwe soundmix en voorzien van een grote lading speels interactieve extra’s.

DOOR patrick duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content