Tomtesterom: De Chihuahua Express

TOM WAES. 'Een vedette, ik?!'

Zondag 20/6, 20.45 – één

Enkele maanden geleden was Tom Waes nog weinig meer dan een begenadigd tv-maker/durfal, maar tegenwoordig staat hij – dos cervesas nog aan toe – te boek als een ware vedette. ‘Een vedette? Ik?!’, blijft de man in kwestie gelukkig erg nuchter. ‘Voor mezelf is er niet veel veranderd, al merk ik wel dat ik op straat iets vaker word aangesproken. En dat is leuk natuurlijk, want met de hele ploeg hebben we er alles aan gedaan om een goed programma te maken. Toch blijven Vlamingen erg beheerst in hun reacties. Zo stond ik onlangs in de file en maakte een man met z’n vingers een loopbeweging, verwijzend naar de Marathon des Sables, om vervolgens z’n duim op te steken.’

Bij ‘Dos Cervesas’, jouw accidentele zomerhit, gaan wellicht alle handen in de lucht. Ben je er al uit of je gehuld in wit en roze met die meezinger de hort op wil?

Tom Waes: Nog steeds niet, neen. Ik voel er niet veel voor om ’s nachts van discotheek naar discotheek te bollen, dat lijkt mij geen bestaan. Enkel als vrienden, zoals de makers van Villa Vanthilt, me vragen, durf ik wel eens te zwichten. Verder zien we wel. Of ik het jammer vind dat er geen Tien om te Zien meer is? Eigenlijk wel, optreden op de King Beach in Blankenberge zou wel iets gehad hebben. Ik ben daar nog backstage geweest en dat programma had z’n eigen sfeer.

We zouden haast je laatste uitdaging vergeten: de Chihuahua Express. Klinkt koddig.

Waes: Maar dat is het helemaal niet. De Chihuahua Express is een oldtimerrace in Mexico, waaraan al mannen als Mika Häkkinen hebben deelgenomen. Ik moet bekennen dat hiermee een jongensdroom in vervulling gaat: ik heb altijd al eens met een rallywagen willen racen. Alle Michel Vaillant-strips heb ik verslonden. Die helm opzetten, plaatsnemen in de bolide… dat fantastische gevoel wilde ik absoluut beleven.

Ben je een autofreak?

Waes: Ik ben niet iemand die op eigen initiatief naar het autosalon zal gaan. Maar als iemand me meeneemt, kan ik ook wel wegdromen bij een Porsche, hoor.

Rijd je nog altijd met dat Landrovergevaarte uit ‘Het geslacht De Pauw’?

Waes: Ik rijd nog altijd met een Landrover, maar intussen met een model dat al iets meer op een gewone wagen lijkt, de Discovery. Daar zit al een handsfreeset in, wat bij de vorige wagen geen zin had wegens het lawaai. Of je me ooit in een zuinig stadswagentje zult zien? Je lacht, maar ik hoop echt dat tegen de tijd dat mijn huidige auto is afgeschreven de hybride wagens al een heel stuk verder staan. Ik vind dat boeiende technologie, maar nog niet gebruiksvriendelijk genoeg. Ik zie me met zo’n wagen nog niet onze drie kinderen naar school brengen.

Nog even over de Chihuahua Express, waar je les krijgt van een vrouwelijke rallyrijder. Lukte het je om naar haar te luisteren?

Waes: Ik moet zeggen dat de redactie me eerst liggen had. Ik kwam toe op het circuit toen mijn instructeur daar rondjes aan het rijden was. Wanneer die wagen stopte, kwam daar zo’n The Stig-achtige figuur uit. Pas toen de helm afging, zag ik dat het een vrouw was. Ik moet toegeven dat ik even met mijn mond vol tanden stond, al was ik daar na tien seconden al weer over. Trouwens man of vrouw, ik heb geen enkele Mexicaanse chauffeur de les te spellen. We hebben voor deze aflevering midden in het verkeer van Mexico City gezeten en ik kan je verzekeren: dat is waanzin. Daarmee vergeleken zijn onze files een lachertje.

‘Tomtesterom 2’ is je doorbraak geworden bij het grote publiek dankzij zeer uiteenlopende avonturen: van gevoelige paardenfluisteraar tot woeste sumoworstelaar. Hoe kijk je zelf terug op het succes?

Waes: Dat onderscheid maakten we voor de uitzendingen ook: die met de paarden is echt een vrouwenaflevering, die met de sumoworstelaars zal wel iets voor de mannen zijn. Aan de respons merken we echter dat elke aflevering door een divers publiek werd gesmaakt. De kijkcijfers waren goed en de waarderingscijfers blijken nu ook uitstekend. Dat doet deugd natuurlijk.

En wat brengt de toekomst?

Waes: Wel, het ziet er steeds meer naar uit dat er een derde Tomtesterom komt. Er is vraag naar bij de VRT, plus: volgens mij is het programma nog niet op. We moeten wel eerst bekijken of we nog voldoende straffe en tegelijkertijd haalbare ideeën kunnen verzamelen. Daar zijn we nu al volop mee bezig. Ik kan nu geen seconde meer tv-kijken zonder me af te vragen: zit er geen Tomtesterom in? Zo ben ik via een obscuur documentaire-kanaal ook op de aflevering rond de haaienhypnose gekomen.

Dacht je dan onlangs bij het langs een onvermijdelijk politiek debat zappen ook aan een spoedcursus: hoe raak ik verkozen?

Waes: Bespaar me! Het idee om in het parlement te geraken is bij het brainstormen wel al verschillende keren naar boven gekomen. Maar ik weet niet of ik dat wel kan maken. Stel dat ik echt verkozen word, wat moet ik dan doen: er meteen mee kappen of er vier jaar voor Piet Snot bijzitten?

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content