TOMMEKE, WAT DOE JE NU?

TOM CRUISE neemt de airbus in MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION.

Actieregisseur Christopher McQuarrie schenkt met Mission: Impossible – Rogue Nation alles wat de fans van de spionnenfranchise – en van Tom Cruise -verlangen. Behalve originaliteit.

Over de religieuze overtuiging en het divagedrag van Tom Cruise valt te redetwisten. Maar als er wat moet worden afgerend, -geknald of -gestunt op het witte doek, kunnen we ons nog altijd geen overtuigender leading man inbeelden. Getuige daarvan: Mission: Impossible – Rogue Nation, kortweg M: I-5. Die schiet al meteen uit de startblokken met een hoogvlieger. We zien Cruise zélf aan de zijkant van een opstijgende airbus bungelen – veruit de indrukwekkendste stunt uit de film. Dat doet de vraag rijzen of Mission: Impossible voor Tom Cruise niet stilaan een podium is geworden om steeds maffere toeren uit te halen. Vervolgens knalt de gekende M: I-tune door de luidsprekers: het sein dat we vertrokken zijn voor alweer een portie onvervalste popcornnonsens.

De draad die als een lont doorheen de spionagereeks knettert, is dat elke episode geregisseerd is door een andere filmmaker. Brian De Palma maakte van de gelijknamige tv-reeks een heel stijlvolle bioscoopversie, John Woo werd uit Hongkong gevist voor deel twee, de derde aflevering werd toevertrouwd aan Lost-bedenker J.J. Abrams en Pixar-man Brad Bird (The Incredibles, Ratatouille) mocht de vierde titel inblikken. Deze keer worden Ethan Hunt en zijn team geregisseerd door Christopher McQuarrie, de scenarist van The Usual Suspects (1995) en Valkyrie (2008), die vooralsnog twee films heeft gemaakt: het middelmatige The Way of the Gun (2000) en Jack Reacher (2012), een ander Cruise-vehikel.

Hunt – nu zelf een outlaw nadat zijn organisatie IMF werd ontbonden door de CIA – neemt het op tegen The Syndicate, een mysterieuze terreurgroepering die uit is op – hoe kan het ook anders – wereldwijde dominantie. Die klopjacht levert enkele onvergetelijke spektakelmomenten op – een scène die begint in de coulissen en eindigt op de daken van de Weense opera, is haast geniaal in beeld gezet – en Cruise blijkt nog steeds een voorliefde voor motorfietsen te hebben – een achtervolging door de bergen van Marokko zoekt andermaal de grenzen op van wat je met een motor kunt doen.

Bovendien krijgt Hunt met Solomon Lane (Sean Harris) een te duchten tegenstander tegenover zich, en is het niet altijd even duidelijk wie er nu precies aan wiens kant staat. Plus: we zien the Cruiser zonder zuurstof door een watertank zwemmen in de obligate infiltratiescène die het midden van elke M: I-film siert. Onbetaalbaar!

Niet alleen Ethan Hunt kwijt zich extra verbeten van zijn – niet geheel onmogelijke – missies, ook zijn teamgenoten (onder wie Jeremy Renner, komiek Simon Pegg en ruwe bolster Ving Rhames, die al sinds deel één van de franchise meedraait) krijgen meer screen time dan voorheen. Daardoor heeft de film soms iets weg van een Rat Pack-achtige ensemblethriller.

Eveneens knap is dat McQuarrie tussen al die adrenalinepompende actie en hachelijke stunts ook enkele klassieke thrillerscènes serveert. Hierdoor krijgen sommige intriges en dialogen een waar Hitchcock-gehalte. En net als zijn voorganger Brad Bird voegt hij er een flinke scheut humor aan toe. Dat gebrek aan ernst en de indrukwekkende actiesequenties doen de generische plot – die soms wel héél ridicuul en voorspelbaar is – haast vergeten.

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION ***

Christopher McQuarrie met Tom Cruise, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content