Ik ben een egocentrische zak. Anders had ik mezelf niet geportretteerd als de laatste overlevende van deze planeet. Maar ik ben nu eenmaal een solipsist: soms voelt het alsof ik de enige ben die écht leeft en alle andere mensen gewoon verzinsels van mijn geest zijn. Ik heb deze tekening gisteravond behoorlijk dronken neergekribbeld terwijl ik naar het nieuws zat te kijken. Ik ben de hypocrisie van politici die zeggen dat ze wat aan de opwarming van de aarde doen kotsbeu. Ons verbieden om te roken kunnen ze wel, maar autorijden of reizen met het vliegtuig durven ze niet te ontmoedigen. Gewoon omdat ze dan niet opnieuw verkozen zouden worden.

Ik ben een nieuwsjunkie. Ik kan niet leven in deze wereld zonder te weten wat erin omgaat. Anders is het alsof je een bordspel speelt zonder de regels te kennen en dat lukt ook niet. Zelfs al weet ik dat ik belogen en bedrogen word door de leiders van deze planeet, ik moet de ellende in de wereld zién. Ik word er kwaad en soms ronduit depressief van, maar ik voel me ertoe verplicht.

Ik word niet gauw kwaad op God, wel op mijn medemens. Van een aardbeving of een tsunami – hoe hoog ook de dodentol – raak ik niet snel verstoord, omdat ze nu eenmaal eigen zijn aan de wrede natuur. Ik ontsteek wél in woede als mijn medemens het laat afweten. Al mijn woede, pijn en smart wortelt in ontgoocheling. En aangezien ik de neiging heb te hoge verwachtingen te koesteren, zowel van vriendschap en liefde als van mijn eigen muzikale talent, raak ik makkelijk ontgoocheld.

Mijn grootste angst is niet in staat te zijn om zelf beslissingen te nemen. Daarom heb ik me vanaf mijn zevende al proberen los te rukken van mijn ouders. Ik ben als een bezetene boeken beginnen te lezen en heb zoveel mogelijk kennis opgedaan om volledig onafhankelijk te kunnen zijn. Ik vind het al erg genoeg dat ik deels genetisch bepaald ben en dus snurk zoals mijn vader of een glas drink op dezelfde manier als mijn moeder.

Er zit een moordenaar in mij. Ik ben niet haatdragend, maar geef me een pistool en zet me voor iemand als Pinochet, Hitler of zelfs Rupert Murdoch en ik knal hem neer. Met de juiste motivatie zou ik moeiteloos in een moordmachine veranderen. En ik zou er nog geen spijt van hebben ook.

De Britse singer-songwriter Tom McRae brengt volgende week ‘ King Of Cards uit, zijn vierde plaat. Tijdens Les Nuits Botanique speelt McRae op 9 mei in het Koninklijk Circus.

Opgetekend door Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content