Tom Holland ondersteboven

Wie?

In navolging van Nicholas Hammond, Tobey Maguire en Andrew Garfield mag de Brit Tom Holland (21) zich Spider-Man noemen. Dansen was de eerste grote liefde van de zoon van een fotografe en een stand-upcomedian – drie jaar lang speelde hij de hoofdrol in Billy Elliot the Musical. Zijn eerste filmrol was meteen een onverwachte hit: The Impossible vanJuan Antonio Bayona. In die tranentrekker over een gezin dat uiteengerukt wordt door een tsunami speelde Holland de zoon van Naomi Watts en Ewan McGregor. Hij belandde op de lijstjes met aanstormend talent en Hollywood kreeg hem in het vizier. In 2015 werd bekendgemaakt dat hij de nieuwe Spider-Man zou worden. Eerder dit jaar maakte hij een goede beurt in de magnifieke junglefilm The Lost City of Z.

Waarom het zijn zomer móét worden

Holland hoeft niet meer te bewijzen dat hij in blauw-rode spandex acrobatisch door de lucht kan slingeren zonder zijn cool te verliezen. Dat deed hij al in de meest succesvolle film van 2016: Captain America: Civil War. Maar in die Marvelfilm speelt Spider-Man de tweede viool. Spider-Man: Homecoming (foto) daarentegen draait volledig om slimme student Peter Parker die nog moet ontdekken wat hij het best met zijn superkrachten aanvangt. De vraag is of Holland de zomerblockbuster kan dragen. Extra obstakel: Spider-Man heeft in comics talloze boeiende avonturen beleefd, maar de films brengen telkens hetzelfde ontstaansverhaal.

In zijn woorden

‘Binnen twintig jaar wil ik regisseur zijn, binnen vijftien jaar een Oscar winnen, maar de volgende vijf jaar is het doel: blijven genieten.’

Ster in wording?

Door de mand vallen is geen optie. Holland tekende een contract voor drie Spider-Manfilms en wordt ook verwacht in enkele Marvelproducties waarin de superhelden elkaar voor de voeten lopen. De job van superheld zal zijn naambekendheid goed doen maar is geen garantie op sterrendom – in de superheldenfilm is de acteur ondergeschikt aan het personage. Het zal erop aankomen om ook in andere rollen dan Spider-Man uit te blinken. Voorganger Andrew Garfield heeft op dat gebied een voorsprong.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content