Tom Coninx heeft ‘Kinky Coninx’ op Studio Brussel

Welk cultuurprogramma vind je de moeite waard?

Ik kijk regelmatig naar De Plantage, op Nederland 3. Dat is leuk omdat het aanbod er heel ruim is: Hanneke Groenteman spreekt zowel met een onbekende architect als met Arnold Grünberg. Groenteman heeft flair, is vriendelijk, stelt doordachte vragen en is ook direct. De Plantage lijkt luchtig, maar het gaat wel degelijk ergens over. Dat is niet makkelijk.

Kan je je ergeren aan televisie?

Ja, aan de manier waarop Bruno Wyndaele de avond vol lult met Brigitta Callens of Jean-Pierre Van Rossem. De Laatste Show was een hype, maar het is wat mij betreft een Vlaamse kermis. Er mag worden gelachen in het programma, maar niet met de presentator. Daarnaast erger ik me aan informatieve programma’s die mensen opzadelen met een onterecht onveiligheidsgevoel. Sommige VTM-uitzendingen zitten op het randje van Vlaams Blok-televisie. Zwart-wit van Jürgen Verstrepen: onuitstaanbaar. Geef mij dan maar de eucharistieviering op TV1.

Wat is je eerste televisieherinnering?

De sportwedstrijden die mijn vader presenteerde. En Merlina. Dat laatste is echt jeugdsentiment. Onlangs mocht ik in Kinky Coninx Mieke Bouve interviewen. De erotische spanning hing tijdens dat gesprek in de lucht. Heel vreemd. De verliefdheid die ik voelde toen ik de serie voor het eerst zag, kwam weer helemaal terug.

Mis je iets in het aanbod op televisie?

Ja, een goede sporttalkshow, waarin de tenoren van het weekend worden doorgelicht. Iets tussen sportverslaggeving en entertainment in. Een goed sportprogramma is er bij ons sowieso niet. Het is allemaal zo statisch, zo cliché. In Nederland heb je bijvoorbeeld Sportpaleis De Jong: sec gebracht, met de juiste invalshoeken en een goed gevoel voor humor. Hier fietsen de sportredacties van VTM en VRT tegen elkaar op, zonder dat er iemand vooruitgaat. Alleen Jools en Deferme kunnen sport filmisch brengen.

Welk televisiefragment wil je terugzien?

Geef mij maar een stuk uit De Collega’s, met alle typische personages erin: Jomme Dockx, Verastenhoven, de Franssprekende bediende en alle anderen. Een hele goede Vlaamse serie. En ik zie de helft van de cast nog altijd in het VRT-gebouw rondlopen.

Hoe ziet je ideale televisieavond eruit?

Om te beginnen pik ik wat sport mee. Het liefst voetbal of wielrennen. Daarna een duidingsprogramma à la TerZake of Nova. Ik hou van degelijk gebrachte nieuwsanalyses. Vervolgens kies ik uit een documentaire, In de Gloria, de nieuwe reeks over het menselijk gezicht met John Cleese, een muziekprogramma op Nederland 3 of Arte. En niet te vergeten Zomergasten, want daarin komen sowieso veel televisiefragmenten die ik weleens wil terugzien.

Naar welke presentator kijk je op?

Bij ons ken ik er niet zo meteen een, maar Mart Smeets vind ik op de Nederlandse televisie wel uitstekend. Hij is vlot, direct, draait niet rond de pot en is nog grappig ook. Dan heb je als presentator dat tikkeltje méér dat anderen niet hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content