TOEKOMSTMUZIEK OP DE FESTIVALS

OAKTREE

Acht festivalnamen uit de nieuwe lichting wier eerste langspeler het daglicht nog moet zien, maar die deze zomer wel al hun podiumkunsten opvoeren. Nu al in avant-première: de headliners van 2023!

OAKTREE

WIE Adriaan de Roover (24), klankenknutselaar uit Kalmthout.

WAT Geheel uit samples opgebouwde gemanipuleerde field recordings en verknipte electronica waar De Roover ‘kleine wereldjes mee wil creëren’. Begon ooit als aspirant-techno- en -electroproducer, maar haalt tegenwoordig zijn inspiratie bij notoire ketelbricoleurs als Matthew Herbert, Four Tet en Nicolas Jaar. Brengt zijn huisvlijt – te beluisteren op de ep Chapters, uit via PIAS – tot leven met een vijfkoppige liveband.

WAARDeep in the Woods, zondag 7 september.

FKA TWIGS

WIE Tahliah Barnett (25), Britse ex-ballerina met duistere noten op haar zang.

WAT Haar bijnaam Twigs kreeg Barnett door de manier waarop haar gewrichten kraakten nadat ze zich nog maar eens in het zweet had gedanst op de avondschool. Zingen leek een minder intensief uitleefalternatief, alhoewel: de donkere gedachtenkrochten waar ze de luisteraar in binnenleidt met Papi Pacify (uit EP 2, en onlangs gecoverd door Anna Calvi), doen vermoeden dat het wel eens stormt onder die lieflijke vlechtjes van haar. Imponeerde tijdens haar passage in de Botanique, en stoomt haar albumdebuut klaar voor een release eind augustus op Young Turks, het label waar The xx thuis is.

WAAR Pukkelpop, donderdag 14 augustus.

BANKS

WIE Jillian Banks (25), kroonprinses van de powerballad uit Los Angeles.

WAT Een krachtige, waarachtige stem en een fijne neus voor cutting-edge producers, daar raak je tegenwoordig een heel eind mee, en Banks is daar het levende bewijs van. Met haar tweede ep London was het goed raak voor de chanteuse uit de stad der engelen: onder meer SOHN (hij weer!), Jamie Woon, Lil Silva en Totally Enormous Extinct Dinosaurs kneedden mee aan een geluid dat ze zelf ‘filmisch, elektronisch, breekbaar, vrouwelijk en passioneel’ noemt. Haar voorbeelden zijn Lauryn Hill, Tracey Chapman en vooral Fiona Apple: ‘Ze omarmt haar woede, al haar onzekerheden en zwaktes. Rauwe, oprechte emotie, er bestaat toch niks sexyers?’ Tekende bij Harvest Records, een onderaanneming van Universal.

WAARCactusfestival, maandag 14 juli.

BLAUE BLUME

WIE Deens kwartet, aangevoerd door zanger-gitarist-romanticus Jonas Smith.

WAT De groepsnaam haalde Smith uit een gedicht van de 19e-eeuwse schrijver Joseph von Eichendorff. ‘Bij hem staat het symbool voor romantiek en streven naar de perfectie, wat ons betreft heel toepasselijk’, vertelde hij ons september vorig jaar. De flamboyante falsetstem van Smith sluit aan bij androgyne crooners als Antony Hegarty en Hayden Thorpe van Wild Beasts, de dramatische teksten vol dandyismen en barokke symboliek herinneren aan Morrissey, de licht geweven gitaarlijnen aan Johnny Marr. Probeer nu zelf maar hun grootste invloed te raden. Tip: luister naar de pas verschenen debuut-ep Beau & Lorette.

WAARAbsolutely Free Festival, zaterdag 2 augustus.

KELELA

WIE Kelela Mizanekristos (30), futuristische r&b-furie met Ethiopisch bloed.

WAT Zowel Beyoncé als Solange Knowles lieten al hun appreciatie blijken voor deze dame. De jongste Knowles gaf Kelela zelfs een duwtje in de rug via haar recent opgerichte stal Saint Records.

‘Donkere, bezwerende r&b met een slagpin’, schreven we over haar recentste single The High, een geluid dat gevoed wordt door een nomadisch bestaan tussen de US en de UK, en een verleden in indiebands, in jazz en metal. De vorig jaar verschenen mixtape Cut 4 Me blikte ze in met aanstormende undergroundproducers als Bok Bok en Kingdom.

WAARPukkelpop, donderdag 14 augustus.

KWABS

WIE Kwabena Sarkodee Adjepong (23), aan kracht winnend soulorkaan uit Londen.

WAT Een magnetische présence, een stem als die van een ebbenhouten god. ‘Er zit zoveel diepte in wat hij doet, hij krabt nog maar aan de oppervlakte van wat hij kan’, zegt SOHN, de producer met wie Kwabs al drie singles inblikte. ‘Een jongen die het ver gaat schoppen, en die het begrip ‘een goede stem’ mijlenver overstijgt.’ Zo hoort u het eens van een ander. De Londenaar werd inmiddels getekend op Warner, en wie twijfelt aan zijn capaciteiten, surfe gerust richting de liveversie van Last Stand. Achteraf niet komen klagen dat u uitgelachen wordt door vrienden omdat uw nekhaartjes niet meer gaan liggen.

WAARPukkelpop, donderdag 14 augustus.

ISAIAH RASHAD

WIE Isaiah Rashad Maclain (23), raptalent straight outta Chattanooga, Tennessee!

WAT We hadden hier evengoed de 20-jarige Chance the Rapper (Couleur Café, 28/6) kunnen aanbevelen, maar we zetten ons geld liever op deze jongste aanwinst van Top Dawg Entertainment, het label dat knallers als Kendrick Lamar en Schoolboy Q richting opperste hiphopechelons lanceerde. Overtuig uzelf met de ep Cilvia Demo, of in elk geval de roestige soul van hoogtepunt Shot You Down. Pitchfork had het in zijn lovende review over ‘Watching him hit his next destination’s going to be exhilarating’.

WAARLes Ardentes, donderdag 10 juli.

RL GRIME

WIE Henry Steinway (23), knoppendraaier par excellence uit Los Angeles.

WAT Het is soms moeilijk te voorspellen welke dj/producer de volgende is die een trapje hoger mag in de pikorde der draaitafelaars, maar van RL Grime kunt u in de toekomst het een en ander verwachten. Het maatje van Shlohmo en Baauer – ja, hij van de Harlem Shake, check hun gezamenlijke track Infinite Daps – heeft al releases uit op labels als Mad Decent, Fool’s Gold en Dim Mak, en mocht al remixes voor Jamie Lidell, Rihanna en Kanye West bekokstoven. Scoorde samen met What So Not pas nog een dikke clubhit met Tell Me. Iets zegt ons dat die drop-van-de-maand geen toevalstreffer was.

WAARDour, donderdag 17 juli.

DOOR JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content