Een kort overzicht van de belangrijkste dramaseries die in de volgende maanden bij ons op het scherm zouden moeten komen.

Deadwood

Begin maart, Canvas

Kort Het wildste westen.

Oordeel Een van de absolute toppers van het jaar, een meesterwerk van het hedendaagse Amerikaanse drama dat eindelijk ook op tv te zien is – de drie seizoenen zijn allemaal al uit op dvd. Deadwood is een westernreeks van HBO en gaat over het leven in een goudzoekerstadje aan het einde van de 19e eeuw waar de wetteloosheid heerst. Verwacht geen goedkope morele lesjes of karikaturale verhalen over cowboys en indianen, maar een complexe, meanderende meditatie over macht, hebzucht, corruptie en dood, met dialogen die afwisselend boertig en vulgair zijn – per aflevering zijn er zowat zeventig vloeken te horen – en shakespeareaans verheven. Voor de liefhebbers wordt er af en toe ook eens iemand aan de varkens gevoerd.

The Black Donnellys

Eind maart, Canvas

KortGoodfellas op z’n Iers.

Oordeel Een serie van Paul Haggis (scenarist van Million Dollar Baby en regisseur van Crash en In the valley of Elah) en Robert Moresco (de scenarist van Crash) over vier broers van Ierse afkomst die in de New Yorkse wijk Hell’s Kitchen opgroeien en daar in aanraking komen met de georganiseerde misdaad. The Black Donnellys – dat bij ons eerder al te zien was op betaalzender Prime – haalt niet het niveau van The Sopranos, maar is een zeer degelijke coming-of-age-drama. Wegens tegenvallende kijkcijfers werd het echter na dertien afleveringen (waarvan zeven enkel op de website vanzender NBC te zien waren) alweer stopgezet.

Fringe

Voorjaar, VT4

Kort De NV Abrams.

Oordeel Volgens ons lopen er van J.J. Abrams toch enkele klonen rond. Zijn geesteskind Lost is in de VS onlangs aan zijn vijfde seizoen begonnen, hij is bezig met de afwerking van de langverwachte Star Trek-film (die later dit jaar uitkomt) en tussendoor lanceerde hij ook nog eens een nieuwe tv-serie, Fringe. Die gaat over een FBI-agente die belast is met een reeks mysterieuze verschijnselen die duidelijk met elkaar verband houden en allemaal gelinkt zijn met de zogenaamde ‘ fringe science’, (pseudo)wetenschappelijk onderzoek naar dingen als telekinese, onzichtbaarheid en autogenese. Het lijkt een beetje zinloos om met nog twee seizoenen van Lost in het vizier opnieuw je tijd te investeren in een mysterieuze reeks die meer vragen stelt dan ze beantwoordt, maar gelukkig slaagt Fringe – in de VS omschreven als ‘de eerste waardige opvolger van The X-Files‘ – erin om je vanaf de eerste aflevering bij de keel te grijpen.

Friday Night Lights

Voorjaar?, VT4 of VijfTV

Kort Football Fever.

OordeelFriday Night Lights gaat over de belevenissen van het footballteam van de middelbare school in Dillon, een klein stadje in Texas. Wellicht kan American football u gestolen worden en waarschijnlijk bent u ook niet echt geïnteresseerd in het dagelijkse leven in Texas – zeker nu de meest beruchte Texaan van de laatste jaren eindelijk van het podium is verdwenen. Desalniettemin kunnen we u Friday Night Lights niet hard genoeg aanraden. Deze reeks toont immers niet alleen een stukje Amerika dat in tv-series heel zelden aan bod komt, maar is ook een van de beste en meest geloofwaardige tienerdrama’s van delaatste jaren.

Dirty Sexy Money

Voorjaar?, VT4

Kort Het Dallas van de 21e eeuw.

Oordeel Terwijl Michael C. Hall in Dexter een seriemoordenaar ging spelen, zocht Peter Krause – alias Nate Fischer – na Six Feet Under wat conventionelere oorden op. In Dirty Sexy Money speelt hij de advocaat Nick George, die na de dood van zijn vader het beheer over de rijkste familie van New York in de schoot krijgt geworpen. Tegen zijn zin, want hij heeft bij zijn vader meer dan genoeg gezien hoe veeleisend en excentriek de Darlings (van wie de pater familias door Donald Sutherland gespeeld wordt) zijn. Maar hij kan er niet onderuit, en dat is het begin van een lichtvoetige en ironische reeks over de ‘ rich and famous‘. Zorg er echter voor dat u niet te gehecht raakt aan de Darlings, want enkele weken geleden viel in de VS halverwege het tweede seizoen het doek over de serie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content