14de Biënnale van Berlijn / Of Mice and Men

VAN 25/3 TOT 28/5. WWW.BERLINBIENNALE.DE

Het internationale aanbod biënnales is nauwelijks nog te overzien, maar toch is de 4de van Berlijn een evenement waar we op wachten. Organisator KW nam drie curatoren in de arm: Massimiliano Gioni, Ali Subotnick en Maurizio Cattelan, maker van de knielende Hitler en de door een komeet neergeslagen paus. Als kunstenaar is Cattelan een superster, afwachten of hij het er ook zo glansrijk van afbrengt als co-curator. De tentoonstelling Of Mice and Men ontspint zich niet op officiële locaties maar in een straat – de Auguststrasse in het centrum van Berlijn – en in de bijbehorende woon-, werk- en schoolgebouwen. Met de ongewone setting pikken Cattelan en de zijnen in op een Berlijnse traditie waarin kunstenaars gretig tentoonstellingen houden in hun keuken of garage. Ook komen niet alleen jonge hotshots aan de start maar nemen vier generaties kunstenaars deel, onder wie Pawel Althamer, Roger Ballen, Michael Borremans, Martin Creed en Bruce Nauman.

2Art City Düsseldorf

QUADRIENNALE 06. VAN MAART TOT BEGIN 2007. WWW.QUADRIENNALE-DUESSELDORF.DE

Kunstliefhebbers kunnen beter een tent opslaan in Düsseldorf, want in het kader van de eerste Quadriënnale hebben ze daar de ene na de andere expo op het programma staan. Het evenement begint al in maart, maar de zwaarste artillerie komt in het najaar. Een greep uit het aanbod: Museum Kunst Palast opent in september met een Caravaggio-overzicht, Francis Bacon – The Human Body gaat een paar dagen later van start in K20, en in K21 wordt het werk van de overleden Spaanse grootheid Juan Muñoz verwacht (14/10 tot 4/2). Veelbelovend is ook de architectuurtentoonstelling Museums in the 21st Century. U kunt er terecht voor meer dan twintig afgewerkte of nog op stapel staande projecten van onder meer Tadao Ando, Frank O. Gehry, Daniel Liebeskind en Jean Nouvel (1/4 tot 25/6).

3Ingres

VAN 24 FEBRUARI TOT 15 MEI IN HET LOUVRE IN PARIJS. WWW.MUSEEDULOUVRE.FR

De schilder van de beroemde Odalisque en Le Bain Turc maakt eind februari zijn opwachting in het Louvre. Het museum belooft een gestoffeerde retrospectieve in zes delen, met 80 schilderijen en een vracht tekeningen en studies. De neoclassicist Ingres (1780-1867) wordt nog altijd gewaardeerd om zijn koele (maar ook wellustige) observatie en zijn portretten met psychologische diepgang. Kleur en menselijk lichaam zijn in het Louvre de subthema’s, daarnaast worden lijnen getrokken naar kunstenaars die zich door Ingres lieten beinvloeden, zoals Picasso en Matisse.

4 Phil Collins

VAN 28 JANUARI TOT 2 APRIL IN HET SMAK IN GENT. WWW.SMAK.BE

Het Smak zet het nieuwe jaar in met videowerk van oprukkend talent Phil Collins, niet te verwarren met de gelijknamige popster. De filmende Brit heeft onder meer They Shoot Horses op zijn cv staan, een tweedelige video-installatie over een discomarathon in Ramallah (Palestina). Collins gebruikt zijn camera als een toegangsticket naar menselijke drama’s en politieke brandhaarden. Totnogtoe filmde hij onder meer in Kosovo, Irak, Servië en Noord-Ierland. Ondanks de problematische context zitten zijn video’s vol humor, punch en energie.

5De-Regulation

KUTLUG ATAMAN IN CONTEXT. VAN 18 MAART TOT 28 MEI IN HET MUHKA IN ANTWERPEN

In 2004 won hij de Turner Prize weliswaar niet, maar toch liet zijn video-installatie Twelve een blijvende indruk na. De Turkse kunstenaar en filmmaker Kutlug Ataman focust graag op lichtjes ontwortelde mensen, of op protagonisten die de vreemdste verhalen vertellen. Hoewel hij in een documentaire stijl werkt, bevinden zijn films zich op de grens van fictie en werkelijkheid. Het MuHKA heeft zes installaties in petto, gecombineerd met foto’s en filmaffiches uit Atamans land van herkomst.

(E.F.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content