Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

TIPPING THE VELVET

22.05 – CANVAS

Enkele maanden nadat de serie op de Nederlandse televisie te zien was, start nu ook Canvas met Tipping The Velvet, een driedelige Britse minireeks uit 2003. Tipping The Velvet is gebaseerd op het gelijknamige succesboek van Sarah Waters over twee vrouwen die er in het Victoriaanse Engeland van de negentiende eeuw een lesbische relatie op na houden. Nan Astley (gespeeld door de dochter van Diana Rigg, oftewel Emma Peel uit The Avengers ) is een simpel 18-jarig meisje uit een kleine badplaats in Kent die droomt van een grootser en vooral romantischer bestaan. Dan ontmoet ze de openlijk homoseksuele cabaretartieste Kitty Butler, en ze wordt op slag verliefd. Het duo reist naar Londen waar ze samen optreden en de talk of the town worden. Maar in de strenge Victoriaanse maatschappij, waar iedere allusie op seks uit den boze was en gemeenschap tussen man en vrouw al op het randje werd bevonden, ligt een lesbische relatie niet voor de hand.

Als Kitty een relatie begint met een man om aan de normen van de gemeenschap te voldoen, wordt Nans hart gebroken en eindigt ze op straat. ‘Het is Pride and Prejudice, maar dan met dirty bits ‘, zo verklaart scenarist Andrew Davies op de dvd van de serie. Tipping The Velvet was al voor hij op het tv-scherm kwam controversieel in Groot-Brittannië, omdat de makers de expliciete seksscènes – mét hulpstukken – niet schuwen, maar eerlijk gezegd zijn het vooral de wervelende zang- en dansnummers en de spitse dialogen die blijven hangen.

Grappa Nieuwe sketchreeks: in de eerste aflevering staat ‘het domme blondje’ centraal, het is maar dat u gewaarschuwd bent (20.35 – VTM) Geert Hoste Staat De meest recente show van Geert Hoste, uitgezonden in vier afleveringen (20.35 – Kanaaltwee) Dagboek van Goebbels Tweedelige documentaire over het leven van Joseph Goebbels, verteld aan de hand van fragmenten uit zijn dagboeken (20.50 – Canvas) Big Brother Start van het nieuwe seizoen van de realityreeks, met de voorstelling van de bewoners. Zie ook op donderdag (21.10 – Kanaaltwee)

Space Jam (0) Joe Pytka, 1996. Basketballsuperster Michael Jordan himself omringd met de historische en beroemde Warner-cartoonfiguurtjes: een repetitief als commercial verpakte komedie die nooit het kind, als dat nog niet is gevlucht, in de volwassenen kan aanspreken (14.35 – VTM) Two Weeks Notice (0) Marc Lawrence, VS 2002. Sandra Bullock en Hugh Grant: het is een combinatie die doet hunkeren naar pakweg Bogart en Bacall of Irene Dunne en Cary Grant. De twee tegenpolen – zij een advocate die vecht voor de groene zaak, hij een vastgoedtycoon – vinden elkaar na het gebruikelijke gekibbel in deze fut- en inspiratieloze romantische komedie (21.10 – VT4) One Tough Cop (0) Bruno Bareto, VS 1998. Klungelige actiethriller en clichématige buddyfilm over een New Yorkse cop (een bijzonder marmeren Stephen Baldwin) die de dader van de moord op een non probeert te klissen. Enkel goed voor een in memoriam-terugblik, want met de pas overleden acteur Chris Penn, hier te zien in een rol als een zwaar drinkende gokker (23.05 – VT4).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content