Tim Collins is de auteur van ‘Het kleine Twitter handboek’, een klein boekje dat je meteen alle do’s-and-don’ts van het tweeten aanleert.

Ik dacht dat Twitter zo gemakkelijk was dat je er geen handboek voor nodig hebt.

Het principe is inderdaad eenvoudig, maar er wordt wel wat jargon gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld in je post naar andere gebruikers linken door een @ voor hun naam te

plaatsen. Er worden ook heel wat arty-farty afkortingen gebruikt. Er ontstond een heel nieuw taalgebruik op Twitter zonder dat dat het opzet van de makers was.

Wat leren mensen nog in jouw boek?

Omdat er zoveel sociale netwerksites zijn, vragen mensen me vaak waarom ze ook nog eens op Twitter zouden moeten zitten. Ik leg hen uit dat Twitter een microblog is, waar het beperkte aantal karakters je dwingt om kort en bondig te zijn. Ik leer hen ook hoeveel je mensen je idealiter kunt volgen om de draad niet kwijt te geraken, waar je een personal message voor kunt gebruiken enzovoort.

Kan Twitter op tegen de alomtegenwoordigheid van Facebook?

Allicht niet, Facebook houdt opkomende trends erg goed in de gaten om er de voordelen uit te halen en die aan hun eigen systeem toe te voegen. Plus: Facebook gebruik je om in contact te blijven met je vrienden. Twitter is meer een manier om mensen te updaten over een project waarmee je bezig bent.

Zit je zelf ook voortdurend te tweeten?

Toen Twitter opkwam, zat ik voortdurend te tweeten, nu toch iets minder vaak. Ik heb net een boek geschreven over vampieren, dus nu schrijf ik mijn tweets vanuit het standpunt van een vampier.

Waarom was MySpace plots niet meer populair en Facebook wel?

Ik ben nooit een fan geweest van MySpace, het zag er niet uit. Je had heel veel mogelijkheden om de lay-out aan te passen, maar niet iedereen kent iets van webdesign. Het succes van Facebook kwam in de eerste plaats uit zijn eenvoud. Anderzijds is een kleine groep jonge mensen ondertussen alweer van Facebook gevlucht, nu er zich steeds meer ouders en tantes aanmelden.

Zijn we niet allemaal een beetje verslaafd geworden aan deze sites?

Ja, absoluut. Vooral Facebook eist veel aandacht op, er komen sociale conventies bij kijken. Als je iemands vriendschapsverzoek niet aanvaardt, dan kun je daarop aangesproken worden. Bovendien moet je nu al je best doen om uit de buurt te blijven van een wifi-netwerk en kunnen veel mensen via hun telefoon online. Ik vind het leuk om af en toe te vluchten en me op andere dingen te concentreren.

‘Het kleine Twitter handboek’ is nu te koop in de boekhandel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content