1971 – Computer Space

’s Werelds eerste commerciële videospel wordt door zijn stugge controls en veel te hoge instapdrempel een grote flop.

1972 – Pong

Videogamepionier Atari lanceert een oersimpele, maar bijzonder verslavende binaire variant op tafeltennis.

1977 – Atari VCS

De allereerste succesvolle spelletjesconsole (later bekend als de Atari 2600) groeit uit tot een begrip en bereikt met Space Invaders aan het begin van de jaren 80 zijn commerciële hoogtepunt.

1980 – Pac-Man

Als cultuuricoon wordt Pac-Man zowel door mannen als vrouwen gesmaakt en het is de eerste echte mijlpaal voor de gamesector wat omzet betreft.

1983 – Commodore 64

Deze bijzonder gebruiksvriendelijke home computer introduceert het gamen in meer dan dertig miljoen gezinnen.

1985 – Tetris

Tijdens zijn loopbaan bij de Russische overheid ontwerpt Alexey Pajitnov het immens populaire puzzelspel Tetris. Hij ziet zijn royalty’s in de zakken van Mother Russia verdwijnen.

1986 – Super Mario Bros.

Nintendo gooit met de NES haar eerste spelconsole op de markt en verovert de harten met een spel waarin een sympathieke besnorde loodgieter naar zijn vriendinnetje op zoek gaat.

1989 – Game Boy

Buitenshuis gamen ondergaat een ware revolutie met de introductie van Nintendo’s eerste succesvolle handheld console.

1991 – Sonic the Hedgehog

Sega countert Nintendo en wekt voor het eerst de pijlsnelle blauwe egel Sonic tot leven.

1992 – Mortal Kombat

Gedigitaliseerde acteurs maken hun opwachting in een karikaturaal vechtspel, dat van culthit tot verkooptopper uitgroeit.

1994 – PlayStation

Sony katapulteert zichzelf vanuit het niets naar marktleider met de technisch geavanceerde PlayStation. Tijdens de eindejaarsperiode haalt de gamedivisie van het bedrijf een dagelijkse omzet van meer dan twaalf miljoen dollar.

2001 – Grand Theft Auto III

GTA III is een mijlpaal in de geschiedenis van het videospel en een van de eerste grote titels op de PlayStation 2. Inmiddels gingen al meer dan vijftien miljoen exemplaren over de toonbank.

2002 – Xbox

Microsoft introduceert met de Xbox haar eerste spelconsole. Verschillende ontwikkelaars verlaten na dertig jaar de arcademarkt om zich volledig op games voor ’thuisgebruikers’ te storten.

2005 – 360

Na amper drie jaar dumpt Microsoft haar verlieslatende Xbox-console om met de Xbox 360 als pionier het terrein van de next-gen gamemachines te kunnen betreden.

2006 – Nintendo Wii

Door zich naar gezinnen, kinderen en ouderen te richten, krijgt de Wii-console wereldwijd een positieve respons van miljoenen fans. De relatief lage aankoopprijs zorgt voor een monsterverkoop.

2007 – PLAYSTATION 3

Europa maakt op 23 maart kennis met de krachtigste gameconsole tot nog toe. De onboard Blu-rayspeler verdringt na amper tien maanden Toshiba’s hd-dvdformaat van de markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content